ZAOŠTRENA POLITIKA

Oko 500 migranata na brodu vraćeno u Libiju: 'To se nikako nije smjelo dogoditi'

27.05.2023 u 07:13

Bionic
Reading

Oko 500 migranata koji su pokušali prijeći Sredozemno more vraćeno je natrag u Libiju, rekao je u petak glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije, dva dana nakon što su humanitarne udruge izgubile kontakt s brodom koji je prevozio migrante

"Libija nije sigurna zemlja, stoga migranti nikako nisu smjeli biti tamo vraćeni" napisao je na Twitteru glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije Flavio Di Giacomo. Riječ je o 485 migranata koji su iskrcani u libijskoj luci Bengazi, rekao je Di Giacomo za Reuters, međutim još nije upoznat s detaljima.

Kontakt s brodom koji je prevozio spomenutu grupu migranata izgubljen je u srijedu ujutro, izvijestila je humanitarna udruga "Alarm Phone" koja skuplja pozive upomoć od migrantskih plovila koja se nađu u opasnosti te ih prosljeđuje nadležnoj obalnoj straži. U međuvremenu je brod plutao morem na poziciji od 320 kilometara sjeverno od Libije i više od 400 kilometara od Malte ili talijanskog otoka Sicilije.

Talijanska Obalna straža u četvrtak je priopćila da je u dvije odvojene intervencije spasila 423, odnosno 671 migranta u talijanskim vodama, međutim Alarm Phone napominje da navedene akcije spašavanja nisu povezane s brodom s kojim su još u srijedu izgubili kontakt.

Iz talijanske Obalne straže nisu imali komentar o migrantima vraćenih u Libiju.

U još jednom odvojenom slučaju, njemačka humanitarna udruga "SOS Humanity" skrenula je pozornost na 27 migranata koje je na moru preuzela posada jednog tankera, nakon čega su, na ilegalan način, vraćeni u Libiju. Prema međunarodnom humanitarnom pravu migranti ne smiju, protivno njihovoj volji, biti vraćeni u zemlje gdje im prijeti nehumani tretmani, koji su pak u niz navrata bili zabilježeni u već spomenutoj sjevernoafričkoj državi.

Europske su vlade u sve većem broju zaoštrile migrantsku politiku, uključujući i talijansku vladu koja je suočena s porastom broja migranata koji morskim putem dolaze u zemlju. U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 47 tisuća iskrcaja, što je 18 tisuća više nego u istom razdoblju lani.