na dnu društvene ljestvice

Nova glavobolja za Vladu: Policijski sindikat podržao prosvjetare i najavio štrajk!

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 19.11.2019 15:51
  • Objavljeno 19.11.2019 u 11:47
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Sindikat policijskih službenika podržao je prosvjetare i najavio štrajk

Sindikat policijskih službenika uz Sindikat novinara Hrvatske daje punu podršku prosvjetnim djelatnicima i time izražava solidarnost u borbi nastavnika i učitelja za boljim materijalnim i socijalnim statusom koji definitivno zaslužuju u društvu, navodi se u priopćenju Sindikata policijskih službenika objavljenog na njihovim službenim stranicama.

Mario Puškarić, predsjednik ovoga sindikata u razgovoru za tportal, kratko je rekao kako će provesti anketu te pozvati i druge sindikate da se priključe kako bi zajedničkim snagama poboljšali status policijskih službenika.

'Osnovna plaća policajca je 4500 kuna. Mladi koji dođu u banku tražiti stambeni kredit s tim novcem ne zadovoljavaju ni minimalne uvjete. Brojimo oko 1300 članova, a predložit ćemo i drugim sindikatima, čak i da povedu štrajk', kaže Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika

Podršku daju, kako pišu, jer socijalnog dijaloga između Vlade kao poslodavca i sindikata uopće nema te Vlada sa sindikatima, navode, komunicira putem medija umjesto za stolom uz dijalog i argumente.

'Prosvjetni djelatnici u sličnoj su situaciji kao i policijski službenici jer su potplaćeni za posao koji rade i nalaze se na dnu društvene ljestvice.

Razlika je samo, a time i njihova sreća, što imaju složne i agilne reprezentativne sindikate koji pregovaraju s argumentima i koji se ne daju kupiti ni prevariti.

Tu sreću policijski službenici nemaju jer godinama ih u kolektivnim pregovorima predstavljaju reprezentativni sindikati u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN RH) koji samo kimaju glavom i potpisuju ono što im se ponudi, a nakon što reprezentativni sindikati u javnim službama ispregovaraju nešto više licemjerno ih optužuju da su time 'ugrozili' njihovu poziciju u pregovorima. Isto tako, unutar MUP-a godinama se diskriminiraju sindikati koji nisu reprezentativni u državnoj službi iako je MUP samo segment državne službe. Mada je MUP dužan sve sindikate koji djeluju unutar njega jednako tretirati i uvažavati te ostvarivati socijalni dijalog s njima, on to ne čini, već uredno ignorira šest sindikata i surađuje samo s njih tri, s kojima dogovara određene stvari ispod stola, a na štetu policijskih službenika.

Kako od reprezentativnih sindikata u MUP-u nema ni slova o podršci sindikatima koji prosvjeduju i štrajkaju, iako i kod tih službi imaju svoje članove, a da o zahtjevima za povećanjem ili, bolje rečeno, vraćanjem koeficijenata koji su nam umanjeni ni ne govorimo, kamoli o prosvjedima i štrajku, Sindikat policijskih službenika provest će u narednom periodu anketu koju će uputiti svim policijskim službenicima od kojih će zatražiti, bez obzira kojeg su sindikata članovi, izjašnjavanje o sudjelovanju u prosvjedima i štrajku i nakon toga, ovisno o rezultatima, pokrenuti određene sindikalne akcije koje će se intenzivirati kada u Hrvatskoj bude u tijeku predsjedanje Vijećem EU-a.

Vjerujemo da će se u ove sindikalne akcije aktivno uključiti svi sindikati, pa čak i reprezentativni, koji djeluju u MUP-u, i da ćemo zajedničkim snagama postići bolji materijalni i socijalni status policijskih službenika', zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!