VLADA STALA NA KRAJ ZLOPORABI

Odzvonilo uvozu luksuznih vozila na braniteljske povlastice

14.05.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Vlada će posebnom uredbom odrediti najvišu vrijednost do koje će nositelji povlastica za uvoz i carinjenje automobila definiranih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja moći nabavljati vozila

Jadranka Kosor, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, istaknula je da će se na taj način onemogućiti kupnja Ferrarija i Maybacha zahvaljujući braniteljskim uvoznicama te najavila da će se pooštriti i vremenski rok po kojem prema povlasticama nabavljena vozila sada vlasnik mora posjedovati najmanje četiri godine, a ne kao dosad dvije godine.

Tek nakon isteka toga roka mogu se darovati ili prodavati, ali nikako prije, što je dosad bio slučaj. Dosad su se povlastice zlorabile, posebice u slučajevima kada su siromašni hrvatski branitelji ustupali onima dubljega džepa svoje povlastice za uvoz bez plaćanja carine i poreza, piše Večernji list.

Ako vlasnik vozila uvezenog na povlasticu automobil želi prodati prije zakonskog roka od četiri godine, morat će na njega platiti sva davanja kojih je pri uvozu bio oslobođen. Iznimka je slučaj smrti vlasnika. Ako se to dogodi, njegova će obitelj vozilo moći prodati i ranije.

Na postroženje ovog zakona utjecali su medijski napisi, posebno informacija da splitski tajkun Željko Kerum vozi skupocjeni Ferrari koji je njegov nećak kupio upravo na braniteljsku povlasticu.