REPOVI SKANDALA U FONDU

Odvjetnik Hotić: 'Kotarac ne razmišlja o poslu - zamijenio je spise, za sutkinju rekao da trkelja, zbog zgodne vježbenice zanemario raspravu...'

26.09.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Ponudivši mandat na raspolaganje ministru Tomislavu Ćoriću, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš na dramatičnoj konferenciji za novinare opet se osvrnuo na lik i djelo bivšeg predsjednika Radničkog vijeća u Fondu Mislava Kotarca, kojemu je prije godinu dana zaprijetio da će mu odšarafiti glavu. Ponoš kaže da mu je podršku u međuvremenu iskazao odvjetnik Albin Hotić, također upoznat s Kotarčevim 'modusom operandi'

Odvjetnik Hotić potvrdio je za tportal da je nakon izbijanja ove 'afere' u javnost nazvao Ponoša kako bi se solidarizirao s njime. I on je, naime, prije desetak godina imao (ne)priliku raditi s Kotarcem jer se taj tada netom diplomirani pravnik nakratko skrasio u njegovu odvjetničkom društvu. Bio mu je to, kaže Hotić, prvi posao i potrajao je svega nekoliko mjeseci.

'U karijeri sam mentorirao 15-ak mladih pravnika, a Kotarac je svakako bio najlošiji. Ima vrlo nisku radnu etiku i niske socijalne vještine. Ni s kime u našoj radnoj sredini nije uspostavio odnos, a tada nas je radilo šestero. Zanemaruje bilo kakav kolektivni cilj, a izrazito je zainteresiran za svoje osobne probitke. Nedugo nakon što je počeo raditi zatražio je mjesec dana godišnjeg odmora za putovanje u SAD. Uključujući dan nakon što sleti u Zagreb, da se odmori', kaže Hotić. Godišnji je dobio, ali ne i dodatni dan jer mu je mentor Hotić rekao da se pojavi na poslu u 10 sati.

Taj odvjetnik tvrdi da ne poznaje Ponoša od ranije. Nije član nijedne političke stranke. Jednostavno, kad je na TV-u vidio sukob između Kotarca i direktora Fonda za zaštitu okoliša, stavio se u kožu potonjega i razumio zbog čega je iznerviran.

>>> Šef Fonda za zaštitu okoliša dao mandat na raspolaganje pa krenuo u protunapad protiv 'loših birokrata' i 'partizanske ćelije'

'Evo kako je Kotarac rješavao radne zadatke: u jednom predmetu trebao je poslati punomoć, a u drugom povući tužbu. On je zamijenio spise i povukao tužbu u pogrešnom predmetu. Ne razmišlja o poslu. U trećem predmetu poslao sam ga na raspravu. Kad se vratio, pitam ga što je bilo, a on kaže da je sutkinja 'nešto trkeljala', dok je on gledao atraktivnu vježbenicu protivne strane u postupku', prisjeća se Hotić.

  • +29
Dubravko Ponoš Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Bivši mentor tvrdi da Kotarac nema socijalnu inteligenciju da respektira nadređene, a najgori od svega su mu njegovi pokušaji da uvjeri okolinu u ispravnost svojih stajališta.

Kako to da su uopće zaposlili mladog Kotarca? 'Njegov otac bio je nekakav visoki službenik u nekom ministarstvu, pa je zamolio mog starijeg partnera da ga zaposli', odgovara odvjetnik.

Nedostatak Kotarčeve socijalne inteligencije očitovao se, kaže Hotić, i u naoko banalnom primjeru: kada je taj partner u odvjetničkom uredu podijelio zaposlenicima kuverte s regresom za godišnji odmor, Kotarac je svoju odmah otvorio i pred svima izbrojio novac.

Podsjetimo, Ponoš je na današnjoj presici dao mandat na raspolaganje zbog svoje, kako je rekao, 'neprimjerene komunikacije'. Na konferenciji za novinare u utorak objavio je audiosnimku prijetnji i uvreda koje je uputio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje, što je ovaj odbacio kao neistinito.

Ponoš je i član Predsjedništva HNS-a, a nakon konzultacija s vodstvom stranke dao je mandat na raspolaganje na sve funkcije u HNS-u.