OVRŠITELJI UPOZORAVAJU

'Odvjetničke tarife skočile od 25 - 113 posto!'

15.02.2013 u 18:25

Bionic
Reading

U ovrhama i parnicama u kojima je glavnica duga manja od 1.000 kuna, odvjetničke tarifne stavke su od kraja prošle godine veće od 25 do 113 posto u odnosu na ranije. Upozorava to Vedran Vidmar, predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja, koji tvrdi i da je nova Odvjetnička tarifa protuustavna te zbog toga proziva ministra Orsata Miljenića

Kako ukazuje predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja, pet je tarifnih stavki u novoj Odvjetničkoj tarifi iz prosinca prošle godine koje su osjetno povećane u odnosu na Odvjetničku tarifu iz 2009. godine, a odnose se na ovrhe i parnice s dugom do tisuću kuna.

Tako sada odvjetnik ima pravo na 625 kuna, odnosno dvostruko veću paušalnu nagradu za zastupanje u prvostupanjskim parnicama u kojima je glavnica duga manja od 1.000 kuna. 'Takve parnice čine veliku većinu svih parnica koja su započele kao javnobilježničke ovrhe temeljem računa, izvoda iz poslovnih knjiga, mjenica, čekova i drugih tzv. vjerodostojnih isprava. Budući da su ove parnice većinom pravno vrlo jednostavne i u prvom stupnju dovršene nakon jednog ili najviše dva ročišta, ovime je odvjetnička nagrada povećana i do 100 posto, tvrdi Vidmar te dodaje da odvjetnik ima pravo na paušalnu nagradu od 625 kuna i za zastupanje u prvostupanjskim ovrhama s glavnicom duga manjom od tisuću kuna.

Nadalje, za 25 posto ili na 390 kuna povećana odvjetnička nagrada za sastavljanje odgovora na žalbe i revizije u parnicama u kojima je glavnica duga manja od 1.000 kuna. Za stavljanje revizije i prijedloga za ponavljanje postupka u parnicama u kojima je glavnica duga manja od tisuću kuna odvjetnik ima pravo na nagradu od tisuću kuna, što je čak 213 posto ranije tarifne stavke. Za sastavljanje prigovora i žalbi protiv javnobilježničkih i sudskih ovršnih rješenja donesenih u ovrhama s glavnicom duga manjom od tisuću kuna, odvjetnik ima pravo na nagradu od 750 kuna, što je 92 posto više nego ranije.

'Protivno svojoj zakonskoj obvezi da vodi računa o zaštiti socijalnih i gospodarskih interesa hrvatskih građana i pravnih osoba kao primatelja odvjetničkih usluga, ministar pravosuđa Miljenić je u listopadu prošle godine odobrio donošenje nove Odvjetničke tarife koja se primjenjuje od 19. prosinca 2012. Time je pokazao ne samo izrazitu socijalnu neosjetljivost za teške životne prilike većine hrvatskih građana, već je i nastavio izravno pogodovati odvjetnicima iz ovršnog odvjetničkog lobija kojem i sam pripada i koji zastupa velike vjerovnike - banke, komunalna poduzeća, teleoperatere u desecima tisuća ovršnih predmeta i na njima zarađuju na milijune i desetke milijuna kn godišnje', naglašava Vidmar te podsjeća da je zarada odvjetničkog ureda ministra Miljenića u 2011. bila 1,9 milijuna kn. No, odvjetnička tarifa, kako dodaje, ne samo da je štetna za dužnike, već je i protuustavna. 'Odvjetnička tarifa protivna je Ustavu RH budući da pravno predstavlja podzakonski propis Hrvatske odvjetničke komore, kao pravne osobe s javnim ovlastima, koji ne smije imati povratno djelovanje, kao što je to protuustavno određeno u njenom Tarifnom broju 48.

Protuustavno, povratno djelovanje nove Odvjetničke tarife građani će jako osjetiti u svim ovrhama i parnicama u kojima je javnobilježnička ili sudska odluka o troškovima postupka donesena 19. prosinca 2012. ili kasnije', upozorava Vidmar. Kao primjer navodi da u parnicama povodom dužnikovog prigovora protiv javnobilježničkog rješenja o ovrsi u kojima je glavnica duga manja od tisuću kuna, dužnik koji izgubi parnicu morati uvijek platiti minimalno 625 kuna odvjetničkih ovršnih troškova i 625 kuna odvjetničkih parničnih troškova.

'Dakle, ukupno minimalno 1.250 kuna odvjetničkih troškova, što je u pravilu višestruko više od zbroja glavnice i kamata na glavni dug zbog kojeg je pokrenuta ovrha', naglašava predsjednik Hrvatsku udrugu javnih ovršitelja