autori lex agrokora

Odvjetnička komora odbacila prijavu protiv odvjetnika Šavorića, člana skupine Borg

02.01.2019 u 11:38

Bionic
Reading

Nakon što je N1 neslužbeno objavio kako je Hrvatska odvjetnička komora (HOK) obustavila disciplinski postupak protiv odvjetnika Borisa Šavorića, disciplinski tužitelj HOK-a potvrdio je za tportal tu informaciju

Postupak je, osim za Šavorića, obustavljen u predmetu protiv njegovog kolege Tonija Smrčeka.

'Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore nakon provedenog disciplinskog postupka utvrdilo je da nema dokaza da bi odvjetnici Boris Šavorić i Toni Smrček počinili teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva u smislu odredbi Zakona o odvjetništvu, Statuta Hrvatske odvjetničke komore te Kodeksa odvjetničke etike, a slijedom čega je donijelo odluku o obustavi navedenog disciplinskog postupka', stoji u odgovoru koji smo dobili iz Hrvatske odvjetničke komore, a potpisuje ga disciplinski tužitelj Alen Jakobović.

Riječ je o odvjetnicima koji su radili na izradi lex Agrokora i koji su odradili konzultantske poslove za izvanrednu upravu Agrokora.

Ovaj odvjetnički dvojac bio je osumnjičen za nesavjesno i nestručno obavljanje poslova, a uz to se Šavorića sumnjičilo za odavanje odvjetničke tajne.

Naime, dok je pisao lex Agrokor kao dio neformalne skupine Borg, što je otkriveno u aferi Hotmail, Šavorić je zastupao rusku VTB banku, jednog od najvećih vjerovnika Agrokora.

N1 javlja da je Odvjetnička komora zatražila od VTB banke dostavu punomoći o zastupanju, ali prije nego što je VTB dostavio tražene dokumente, postupak je obustavljen i prijava odbačena uz obrazloženje da VTB nije na vrijeme dostavio zatražene dokumente.