u centru kostrene

Ubijen medvjed koji je sijao strah po Kvarneru: 'Podivljao je, ljudi su bježali'

05.06.2023 u 11:15

Bionic
Reading

U kasnim večernjim satima nedjelje na području Sv. Lucije u centru Kostrene odstrijeljen je zalutali mladi medvjed. Nakon što akcija pokušaja odvraćanja i tjeranja ove divlje životinje u šumu nije uspjela, tim lovaca i interventnih stručnjaka koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski veterinarski institut opasnu je zvijer ustrijelio te uklonio s lica mjesta

'Medvjed je podivljao, počeo raditi probleme i izazivati opasnost, ulazio je u dvorišta i dječja igrališta te ugrozio stanovništvo. Prije nego su lovci stigli ugrozio je dvije djevojke koje su se nalazile na autobusnoj stanici, one su pobjegle, a njihov otac se skrio u kombiju dok se medvjed ne makne. Penjao se ljudima na balkon, na garažne ploče, pojavljivao se pred ulaznim vratima kuća. Reagirali smo na poziv 112 i na pozive lokalnog stanovništva, no dotad je medvjed napravio veliki nered, zbog čega uspavljivanje sinoć nikako nije bilo izvedivo. Zbog toga smo u koordinaciji s općinskim načelnikom, policijom i nadležnim institucijama nažalost bili prisiljeni ustrijeliti medvjeda', kazao je za Novi list Orlando Francišković, predsjednik Lovačkog društva 'Jelen' Čavle čiji su članovi sudjelovali u sinoćnjem poduhvatu zaštite ljudi, domaćih životinja i imovine.

Medvjed je pretprošlog vikenda viđen u Kostreni i Bakru, dok je ove subote te u nedjelju ponovno posjetio kostrenska naselja. Prema Franciškovićevim riječima, najvjerojatnije se radi o istoj jedinki, medvjedu starom oko dvije godine koji je na kraju sezone parenja pobjegao od svoje majke u opasnosti od alfa mužjaka.

Pripadnici Lovačkog društva 'Jelen' pozivaju sve koji u naseljenim područjima i uz njihov rub vide medvjeda ili neku drugu divlju životinju da im se ne približavaju, nego da lokaciju dojave lovcima na 098/982 2364, odnosno 091/258 2103.