jedan od najljepših gradova

Saznajte u kojem dijelu Hrvatske obiteljski odmor uistinu može biti kraljevski

02.06.2023 u 13:08

Bionic
Reading

Ljubav pokojne engleske kraljice Elizabete II. prema konjima poznata je stvar, osobito svima onima koji su imali prilike pogledati odličnu seriju „Kruna“. Tako je, oduševivši se nastupom elegantnog četveroprega lipicanaca na otvorenju Olimpijskih igara u Münchenu 1972., kraljica izrazila pomalo neobičnu želju – neka ju odvedu u zavičaj životinja koje su je toliko očarale. Kako se okrunjenim glavama želje ispunjavaju lakše nego običnim smrtnicima, Elizabeta je ujesen iste godine stigla u svečani posjet mjestu gdje se konje obožava još od 1506. godine – Đakovu

Kraljevski piknik u Ivandvoru

Trag kraljevskog posjeta Slavoniji – gdje je, by the way, 1837. na svijet došao Franz von Teck, rođeni Osječanin i Elizabetin pradjed, a Charlesov šukundjed – najbolje ćete doživjeti u Ivandvoru, idealnom odredištu za kraće obiteljske izlete. Ovdje se nalazi jedna od dviju lokacija đakovačke Državne ergele. Okruženi zelenim prostranstvom, ivandvorski lipicanci uživaju u najboljem od života, koristeći sve blagodati 310 ha pašnjaka, livada i oranica koji ih snabdijevaju biranim konjskim delicijama. Uživati možete i vi, jednako kao što je uživala i Elizabeta tog sunčanog jesenjeg dana prije 50 godina. Paviljon koji je izgrađen za potrebe svečanog prijema, danas je vidikovac s kojeg pogled puca na svu čaroliju Ivandvora. Predahnuti možete i u jednoj od ljupkih sjenica, guštajući onako kako je guštala i slavna gošća, poznata po tome što se upravo u prirodi najbolje osjećala. Stoga čak i dok ćete obilaziti drvene ambare i tradicijske kućerke koji se na Ivandvoru također nalaze, nećete biti daleko od turističkog stila prekaljene putoholičarke.

Đakovački sjaj

Iskustvo konjogojske baštine Đakovštine nije potpuno bez posjeta drugoj lokaciji Ergele – đakovačkoj Pastuharni. Ovdje se lipicanski pastusi svakodnevno dresiraju i obučavaju za najvišu razinu izvedbe u konjičkim sportovima, vožnji dvoprega i četveroprega te jahanju. Bilo da ste ovamo stigli u paru, grupi ili s djecom, sadržaja vam neće nedostajati. Uz pratnju stručnog vodiča možete obići staje te zakoračiti u najveću jahaonicu u Hrvatskoj, kao i na vanjski hipodrom. Za one najmlađe tu je dječje igralište koje će roditeljima donijeti pokoju minutu mira za uživanje u predivnom ambijentu. Pastuharna organizira i raskošne tematske predstave u kojima do izražaja dolaze iznimna disciplina, posvećenost i izdržljivost đakovačkih lipicanaca.

Budući da vas, za razliku od Elizabete ili u novije vrijeme Charlesa (posjetio Đakovo i Osijek 2016.), vjerojatno neće pratiti pretjerani hype, moći ćete uživati i u ostalim čarima Đakovštine. U samom gradu nalazi se nekoliko odličnih restorana i barova koji na bogatom meniju uvijek imaju i neizostavnu slavonsku gostoljubivost. Ljubitelji duhovnosti, ili pak dobrih fotografija, neće zaobići čuvenu đakovačku katedralu. Vinu skloniji dio obitelji svakako će predložiti i posjet obližnjem Mandićevcu, gdje se nalaze nasadi slavne Đakovačke vinarije. U ovom dijelu Đakovštine, oslonjenom na istočne obronke Krndije, obiteljska ekspedicija naići će na još jedan izletnički biser – jezero Borovik. Šetnja, planinarenje, biciklizam i pecanje samo su neke od aktivnosti koje omiljeno đakovačko izletište nudi.

Ako pak vam je aktivnosti dosta, ništa zato. Na Boroviku možete i kampirati, ili naprosto prije polaska pričekati večer i baterije dopuniti pogleda uprtog u zvjezdano nebo Slavonije.