UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ

Carinski službenici u vozilu pronašli mrtvog smeđeg medvjeda, inače strogo zaštićenog

30.05.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice pregledom vozila pronašli su neuobičajen ulov – mrtvog smeđeg medvjeda, koji se nalazi na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske i strogo je zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode

Kako navode iz Carinske uprave, provodili su redovne pojačane mjere nadzora 28. svibnja 2023. godine na lokaciji Ružić kod mosta preko rijeke Čikole.

Tamo su carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice Službe za mobilne jedinice Split, zaustavili vozilo kojim je upravljao hrvatski državljanin.

Na upit prevoze li nešto u vozilu, odgovorili su da se vraćaju iz lova u Lici (okolica Srba) te da u vozilu imaju ustrijeljenog srndaća, za kojeg su na uvid predočili Potvrdu o podrijetlu divljači i njezinih dijelova s lovišta, izdanu od ovlaštenika prava lova.

Posumnjavši da se u vozilu krijumčari i druga neprijavljena roba, carinski službenici pristupili pregledali su vozilo i odmah nakon otvaranja prtljažnika, uz srndaća koji se nalazio u plastičnoj kadi, uočili mrtvog smeđeg medvjeda, koji se nalazi na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske.

Ta je vrsta u Hrvatskoj strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama, te predstavlja vrstu kojom se gospodari sukladno Zakonu o lovstvu, odnosno Planu gospodarenja koje vodi nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

O svemu su izviješteni policijski službenici radi provođenja daljnjih ispitnih radnji.