Vijeće EU

Odobreno povećenje europskog fonda za obranu

18.03.2024 u 19:04

Bionic
Reading

Vijeće EU-a potvrdilo je u ponedjeljak odluku dogovorenu prošli tjedan na razini veleposlanika o povećanju sredstava za Europski instrument mirovne pomoći za pet milijardi eura i stvaranju unutar toga posebnog namjenskog fonda za pomoć Ukrajini

“Uspostavom fonda za pomoć Ukrajini naše riječi pretvaramo u djela. S tim ćemo fondom nastaviti podupirati Ukrajinu da se brani od ruskog agresorskog rata koliko god bude trebalo i koliko dugo bude trebalo”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

S današnjom odlukom gornja granica financijskih sredstava za Europski instrument mirovne pomoći (EPF) popela se na preko 17 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Sredstvima iz namjenskog fonda nadopunjavat će se bilateralna pomoć koju države članice daju Ukrajinu, a fokusirat će se na zajedničku nabavu oružja i streljiva od europske obrambene industrije.

Europski instrument mirovne pomoći izvanproračunski je instrument čiji je cilj jačanje sposobnosti EU-a za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti.

Sada je unutar toga instrumena formiran Fond za pomoći Ukrajini. Iz toga fonda države članice dobivaju  novac za oružje i streljivo koje šalju Ukrajini. Dosad je iz EPF-a isplaćeno 6,1 milijarde eura za vojnu pomoć Ukrajini.

Vijeće je također odobrilo nova pravila o upravljanju EPF-om, između ostaloga ona o zajedničkoj nabavi oružja i streljiva od malih i srednjih poduzeća iz EU-a i Norveške.