oštra retorika

Macron: U Ukrajini će trebati pokrenuti zapadne kopnene operacije, mi to možemo

17.03.2024 u 07:07

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je, u razgovoru koji je u subotu navečer objavio list Le Parisien, da će u Ukrajini "u nekom trenutku" možda biti potrebne zapadnjačke kopnene operacije.

"Ja to ne želim i neću pokrenuti takvu inicijativu, ali možda će u nekom trenutku biti potrebne operacije na terenu, kakve god da bile, kako bi se suprotstavilo ruskim snagama", rekao je Macron.

"Snaga Francuske je u tome da mi to možemo", dodao je.

Francuski predsjednik se dan ranije u Berlinu sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Macronove opetovane izjave da ne želi isključiti slanje kopnenih snaga u Ukrajinu izazvale su zabrinutost kod francuskih saveznika, u prvom redu Njemačke, i gotovo jednoglasno protivljenje francuske oporbe.

U razgovoru za Le Parisien, Macron je ustvrdio da ne postoji neslaganje s Berlinom s tim u vezi. "Strateške razlike ne postoje", rekao je.

"Između kancelara i mene nikada nije bilo nesporazuma. Imamo jako bliska stajališta u pogledu ciljeva i situacije. Razlikuje se način na koji ih izražavamo", dodao je.

"Njemačka ima stratešku kulturu velikog opreza, ne-intervencije, i drži se podalje od nuklearnog oružja", objasnio je. "To je model koji se jako razlikuje od modela Francuske, koja ima nuklearno oružje i koja je sačuvala i ojačala profesionalnu vojsku", rekao je.

  • +2
Emmanuel Macron u Kazahstanu Izvor: EPA / Autor: KAZAKHSTAN PRESIDENT PRESS SERVICE / HANDOUT

Macron je rekao da će u tjednima koji dolaze posjetiti Kijev. 

Naglasio je također da pomoć Francuske i Njemačke Ukrajini može biti komplementarna. 

"Njemačka troši više od Francuske, ima više proračunskog prostora, to je prilika. A Francuska, pak, može učiniti stvari koje Njemačka ne može", rekao je te relativizirao snagu Rusije.

"Ne treba se dati zastrašiti, nismo suočeni s velikom silom. Rusija je srednja sila s nuklearnim oružem, ali njezin BDP manji je od BDP-a Europljana, manji od njemačkog, od francuskog", rekao je.