BILL CLINTON UPOZORAVA:

'Odmazda Irana bi bila nezamisliva'

26.09.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Bill Clinton izjavio je da ne vjeruje tvrdnjama Teherana da ne radi na razvoju nuklearnog programa te je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada kako bi inspektorima IAEA dozvolio da provjere njegove tvrdnje, javlja u srijedu CNN.

'Ono što nam oni u stvari govore je da žele da im vjerujemo, usprkos činjenici da negiraju holokaust, da prijete Izraelu i sotoniziraju SAD', kazao je Bill Clinton u razgovoru za CNN.

Kada bi se Teheran domogao nuklearnog oružja, 'odmazda bi bila nezamisliva', a ostale zemlje u regiji također bi se pokušale pridružiti elitnom klubu nuklearnih sila, upozorio je Clinton.

Također je istaknuo da bi se povećanjem broja nuklearnih sila, nuklearno oružje lakše predalo teroristima, ili bi ga bilo lakše ukrasti. Uspoređujući stanje u Iraku 2003., kada je SAD pokrenuo napad na režim Sadama Huseina, s današnjim Iranom, Clinton smatra da je to gotovo neusporedivo.

'U Iraku, što se mene tiče, nije bilo niti jednog vjerodostojnog obavještajnog podatka o nuklearnom oružju. Ovo je potpuno različito. Iranci se čak niti ne pretvaraju da ne posjeduju centrifuge', dodao je Clinton.

Ahmadinedžad opetovano tvrdi da Iran razvija nuklearni program u civilne svrhe, tj. za proizvodnju električne energije.