SINDIKATI BIJU BITKU

Odluke o smanjenju plaća su protuustavne

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.08.2009 11:55
  • Objavljeno 31.08.2009 u 11:46
Ozren Matijašević

Ozren Matijašević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Niksa Stipanicev

Vladine odluke o smanjenju plaća predsjednika i članova uprava državnih poduzeća te o davanju preporuke o pokretanju pregovora za smanjenje plaća zaposlenih u državnim tvrtkama za 10 posto protuustavne su, pa Hrvatska udruga sindikata (HUS) poziva Vladu da ih povuče, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HUS-a

Ustavni sud već je 2006. proglasio protuustavnom sličnu odluku o smanjenju plaća menadžera u državnim poduzećima koju je bila donijela bivša Vlada 2002, pa je jasno da je i sadašnja Vlada prekršila ustavne odredbe, ustvrdio je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

I Vladina preporuka čelnicima tvrtki u državnom vlasništvu da pokrenu pregovore o smanjenju plaća za 10 posto je protupravna, jer ih poziva na pregovore i s Radničkim vijećima koja ne smiju sudjelovati u kolektivnim pregovorima.

Osim toga, ta je preporuka potpuni promašaj, jer dvije trećine zaposlenih u državnim poduzećima primaju plaće ispod državnog prosjeka, ističe Matijašević.

I eventualna Vladina odluka o smanjenju mase za plaće u državnim tvrtkama bila bi protuzakonita, jer bi se time derogirao Zakon o trgovačkim društvima, a državna poduzeća stavila u nepovoljniji položaj od privatnih, smatra Matijašević.

Vladini ishitreni potezi izazvali su lavinu nezadovoljstva građana, a kap koja je prelila čašu su uvođenje tzv. harača i povećanje PDV-a na 23 posto, pa će HUS od 9. do 15. rujna održati seriju prosvjeda u većim hrvatskim gradovima.

Ti prosvjedi nisu organizirani radi rušenja Vlade, već će postaviti zahtjeve za promjenom dosadašnje politike, pa ako je sadašnja vlast to spremna ispuniti onda je nećemo rušiti, a u suprotnom ćemo tražiti formiranje nove Vlade, kazao je Matijašević.

U tom slučaju trebalo bi u Hrvatskom saboru postići konsenzus o uspostavi tzv. Vlade nacionalnog spasa, a u toj bi Vladi trebali sjediti stručnjaci sposobni da zemlju izvedu iz krize, misli predsjednik HUS-a.

Na prosvjedima koji će završiti 15. rujna u Zagrebu skupom na Trgu bana Jelačića HUS neće nastupe političara, već poziva predstavnike umirovljenika, studenata, nezaposlenih, radnika i seljaka, a političari, poput Stipe Petrine koji je najavio sudjelovanje na prosvjedu u Šibeniku, mogu tamo doći samo kao i ostali građani, najavio je Matijašević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi