DUGOVI I ŽALBE

Odluka o ponavljanju predstečajne nagodbe EPH Medije za nekoliko dana

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.10.2015 16:12
  • Objavljeno 13.10.2015 u 16:11
EPH

EPH

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu u utorak je raspravljao o prijedlogu za ponavljanjem pravomoćno sklopljene predstečajne nagodbe dužnika EPH Media, izdavača Jutarnjeg lista i Globusa u većinskom vlasništvu Marijana Hanžekovića, a sudska odluka u tom postupku bit će objavljena za nekoliko dana

Prijedlog za vraćanje predstečajne nagodbe EPH Medije na ponovni postupak podnio je vjerovnik Hrvoje Šimić navodeći da je u toj predstečajnoj nagodbi bilo bitnih povreda parničnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te da ni jednom vjerovniku tražbine zapravo nisu ni bile utvrđene.

Kako je rečeno na današnjem ročištu, Šimić ostaje kod svog prijedloga za ponavljanjem postupka utemeljenog na činjenici da je Ministarstvo financija već poništilo rješenje u upravnom postupku kod Fine o utvrđenim tražbinama vjerovnika, a isto je bilo temelj izvršnog rješenja na temelju kojeg je Trgovački sud postupao i na kojem su vjerovnici prihvatili plan financijskog restrukturiranja EPH Medije.

Prema obrazloženju Ministarstva financija, Upravni sud je na temelju žalbe vjerovnika Marijana Prpića krajem prosinca prošle godine presudio da je njegova prijava tražbine u predstečajnoj nagodbi EPH Media bila podnesena u zakonskom roku i da je Fina pogrešno izračunala rok za prijavu potraživanja do 30. kolovoza 2013.

Prpić je svoju tražbinu predao preporučenom poštom 2. rujna te godine, sedam dana prije isteka zakonom predviđenog roka, no njegovo potraživanje nije bilo uvršteno u zapisnik o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH medije od 10. rujna 2013.

Žalbu Marijana Prpića Ministarstvo financija je odbilo kao neosnovanu, no presudom Upravnog suda ona je uvažena te je Samostalni sektor za drugostupanjski postupak Ministarstva financija u siječnju ove godine poništio rješenje Fine o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH Medije. Tim rješenjem naloženo je Fini da obnovi postupak, no to dosad nije učinila.

Kako su vjerovnici koji osporavaju predstečajnu nagodbu istaknuli na ročištu , riječ je o znakovitoj 'šutnji administracije' o predstečajnoj nagodbi EPH Medije u kojoj svi 'raspravljaju o krovu te medijske kuće, a nitko ne primjećuje da joj se zidovi urušavaju'.

Zastupnici EPH Medije naglasili su da se protive ponavljanju postupka predstečajne nagodbe, a istaknuli su i da smatraju taj prijedlog nedopuštenim budući da je Hrvoje Šimić vjerovnik osporene tražbine.

Na temelju rješenja Fine iz  rujna 2013.  ukupne tražbine vjerovnika EPH medije bile su utvrđene na 448 milijuna kuna, a nakon prihvaćanja utvrđenja tražbina proveden je i proces predstečajne nagodbe EPH nakon koje je zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković preuzeo većinski dio te najveće novinsko-izdavačke kuće u Hrvatskoj.

Osim za EPH Mediju, i predstečajna nagodba cijelog Europapress Holdinga (EPH) vraćena je na ponovni postupak. Upravni sud u Zagrebu još je u ožujku donio presudu u korist više vjerovnika koje zastupa Hrvoje Šimić i poništio rješenje Ministarstva financija kojim se odbacuje njihove žalbe na rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH u iznosu od 1,7 milijardi kuna iz rujna 2013.

Vjerovnici EPH su u sporu s Ministarstvom financija upozoravali na, kako su istaknuli, ̎ napuhavanje ̎, tražbina vjerovnika u procesu predstečajne nagodbe EPH preko tražbina povezanih društava 4Media EPH, EPH Magazini, EPH Media, Gloria grupa, Media Nexus i Slobodna Dalmacija čime je prekršeno je više odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!