ZAKONODAVNI REFERENDUM

Odbor za Ustav traži tumačenje koliko je 10 posto birača

06.11.2014 u 10:34

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav donio je odluku da će od Ustavnog suda zatražiti tumačenje koliko je 10 posto birača u Republici Hrvatskoj koliko ih je potrebno za raspisivanje referenduma. Naime, na dnevnom redu njihove sjednice danas se našao zahtjev inicijative U ime obitelji za raspisivanje referenduma o izbornom zakonodavstvu, međutim prije prebrojavanja potpisa koje je inicijativa sakupila, u Saboru su odlučili pitati Ustavni sud koliko su doista potpisa i trebali skupiti za raspisivanje referenduma

'Inicijativa je Saboru predala 380.649 što smatraju da predstavlja 10 posto birača u RH. Ta brojka, kada bismo slijedili uobičajenu proceduru, treba provjeriti pred nadležnim tijelima odnosno pred Ministarstvom uprave. No u Odboru smatramo da ta brojka nije 10 posto birača. Naime, prema podacima Ministarstva uprave početkom listopada bilo je 4.520.000 tisuća državljana. Dakle ne stanovnika, nego državljana bez obzira gdje žive. Upravo svih hrvatski državljani, imaju opće i jednako pravo birati i biti birani. Iako je meni osobno nedvojbeno da se broj od 10 posto treba utvrđivati, u javnosti su se pojavila razna tumačenja. Zbog toga kako bismo i u pogledu ovog referenduma otklonili svaku dvojbu, predlažem da od Ustavnog suda zatražimo da utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke, odnosno da utvrdi koliko je 10 posto birača u RH', poručio je odmah na početku sjednice predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin

Pritom se osvrnuo i na prethodna tumačenja koja je imala inicijativa U ime obitelji. Naime, Grbin je kazao da je prilikom prikupljanja potpisa za tzv. referendum o braku, inicijativa Saboru predala i potpise prikupljene od birača koji žive i izvan RH.

'Tada im to nije smetalo, a sada ima smeta. Osim toga, vezano uz ovu aktualnu referendumsku inicijativu, na početku prikupljanja potpisa predstavnici inicijative govorili su da im je treba 430 tisuća potpisa, a kada to nisu sakupili, onda su zaključili da im treba ipak manji broj', napomenuo je Grbin.

Prevelike rasprave o prijedlogu da se traži tumačenje Ustavnog suda nije bilo. Vanjskog člana odbora GONG-ovog Dragana Zelića jedino je zanimalo traži li se od Ustavnog suda i tumačenje ustavnosti samog referendumskog pitanja ili se traži samo da ocijeni koliko je 10 posto birača u RH.

Grbin mu je objasnio da se sada traži da Ustavni sud samo procijeni koliko je 10 posto.

'Ako Ustavni sud kaže da je 380 tisuća potpisa dovoljno, onda ćemo aktivirati državni aparat za prebrojavanje i kontrolu potpisa, a nakon toga možemo ući u meritum pitanja i tražiti procjenu ustavnosti pitanje', kazao je Grbin.

Nakon toga Odbor za Ustav jednoglasno je zatražio od Ustavnog suda da procijeni koliko je 10 posto birača u RH.

Kada bi sva tumačenja i kontrole mogle biti gotove teško je za reći. U prethodnim slučajevima kada se samo kontrolirao broj u Ministarstvu uprave i kada se procjenjivala ustavnost samog pitanja, procedura je trajala nekoliko mjeseci. S dodatnim tumačenjem Ustavnog suda oko postotka birača, zasigurno je da će se postupak odužiit. Stoga je upitno i ako sve bude u redu s brojem potpisa, hoće li se referendum stići raspisati godinu dana prije izbora.