ILI ĆE PROPASTI ILI SE SPASITI

Odbor za medije zatražio smjenu ravnateljice Hine

19.04.2012 u 18:46

Bionic
Reading

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije nije prihvatio Izvješće o radu Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) za razdoblje od svibnja 2010. do kraja prošle godine. Istodobno je Hrvatskom saboru predloženo da od Upravnog vijeća Hine zatraži razrješenje ravnateljice te agencije Smiljanke Škugor-Hrnčević te imenovanje v. d. ravnatelja do izbora novog

Raspravljajući o stanju u agenciji Hina na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije upozoreno je kako ta novinska kuća već treću godinu posluje s gubitkom te je ova godina označena kao ključna za njezinu budućnost.

‘Nema puno vremena za Hinu i do kraja godine znat ćemo hoće li se spasiti, odnosno postati relevantna i važna, ili će propasti’, poručio je HNS-ovac Goran Beus Richembergh

Podsjetio je i kako i ogranak Sindikata novinara Hrvatske i Radničko vijeće Hine odbacuju mehanizam funkcioniranja vlastite tvrtke, te ukazao kako se ništa ne događa niti na ‘popravljanju atmosfere unutar kuće’.

U raspravi je predloženo da se pod hitno nađu modaliteti restrukturiranja Hine, uz prijedlog da se agencijske vijesti ponude kao javni servis, a tzv. media-monitoring naplaćuje od korisnika.

‘Određeni sadržaji neka budu javno dobro, a media-monitoring da se naplaćuje, no dokinuti Hinu bio bi presedan’, odlučna je bila HDZ-ovka Sunčana Glavak koja je jedina glasovala protiv odbacivanja Izvješća o radu Upravnog vijeća Hine i smjene ravnateljice Smiljanke Škugor-Hrnčević

Predsjednik odbora, laburist Branko Vukšić konstatirao je kako ‘nitko nije razmišljao o dokidanju Hine, nego naprotiv’, te za idući tjedan najavio posebnu tematsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o mogućnostima očuvanja i preustroja te medijske kuće.

Prethodno je odbačen prijedlog o razrješenju predsjednice Nadzornog odbora HRT-a Silvije Luks koji je stigao s dvije adrese. Jedan zahtjev poslali su preostali članovi Nadzornog odbora, a drugi Uprava HRT-a. S dva glasa protiv i osam suzdržanih takav prijedlog nije prošao.

‘Sazrelo je vrijeme da svi podnesu ostavke, i Nadzorni i Upravni odbor, a ne da se obračunavaju na ovakav način. Stanje na HRT-u nikad nije bilo gore. Ako je nemoguće funkcionirati, svi trebaju odstupiti’, poručio je Goran Beus Richembergh, dodajući kako 'svi na koje se tuži Uprava HRT-a imaju kod njega - kredit'.

U takvom stajalištu podržao ga je Branko Vukšić, navodeći kako bi svi na čelu HRT-a ‘trebali podnijeti ostavke, a ne tražiti jednog krivca’. ‘Neke krive korake koje gospođa Luks nije dozvolila treba nagraditi, a ne kazniti’, zaključio je Vukšić.

Početak sjednice bio je buran, jer su s dnevnog reda skinute čak četiri od 10 predloženih točaka. Riječ je bila o točkama koje se odnose na stanje na HRT-u, situaciju u Agenciji za elektroničke medije, odnosno Vijeću za elektroničke medije te o zahtjevu predsjednice Programskog vijeća HRT-a Nade Zgrabljić Rotar za smjenu predsjednika Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branka Vukšića.