POČETAK LIJEPE PRIČE

Odbio Dinamo i Liverpool i postao Hajdukov rekorder

01.10.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Kapetan U-17 reprezentacije Hrvatske Josip Bašić dospio je u fokus javnosti jer je postao najmlađi debitant u bijelom Hajdukovom dresu u stogodišnjoj povijesti kluba

Zaigravši u velikom derbiju u Maksimiru sa samo 16 godina, 6 mjeseci i 27 dana, Bašić je skinuo prijašnjeg najmlađeg Marija Tičinovića i upisao se u klupsku povijest. No ime Josipa Bašića nije nepoznato u nogometnim krugovima, njegovo je ime masnim slovima upisano u bilježnice brojnih skauta. Mladić je to koji je svojom brzinom, tehnikom i ozbiljnošću već zaslužio kapetansku traku reprezentacije, u kojoj nastupaju medijski eksponiraniji Halilović i Roguljić, a privukao je i pozornost Dinama, koji ga je želio dovesti u svoje redove, te Liverpoola, koji ga je zvao na probne treninge.

Posebno je blistao na turniru Mladen Ramljak gdje je s Hajdukom ljetos protiv godinu dana starijih kolega iz kijevskog Dinama u pobjedu 6:1 ugradio četiri asistencije. Obruč ponuda se bio stegnuo, ali Bašić je u dogovoru s Hajdukom odbio otputovati u Liverpool, odbio je iponudu Dinama i odlučio ostati i dokazati se u redovima Hajduka, premdase mnogima u prošlosti to nije pokazalo pametnim potezom.

'Vezali smo njega i ostale ugovorima i to je ključno. Sada možemo raditi na razvoju te djece. Gledajte, Bašić je još kadet i pred njim je tek adaptacija na seniorski nogomet. Treba malo vremena da se prilagodiš čvršćim duelima, bržim bekovima i ostalim seniorskim zakonitostima,' kaže voditelj Hajdukovog omladinskog pogona Hari Vukas koji ga je lani trenirao u kadetima, a sada mu je trener u juniorima Hajduka.

Njegovu ozbiljnost i odgovornost hvali i izbornik reprezentacije Ivan Gudelj, koji mu predviđa lijepu budućnost, no ne manje važno i Mišo Krstičević, koji je najavio kako će mu otvoriti prostor za igru i napredovanje. Vukas dodaje:

'Osim siline i driblinga, gdje me podsjeća na Ivicu Mornara, Josip ima i strogi profesionalni karakter. Na ramenima mu je 'čista' glava i dečko zna koji mu je cilj. Ne treba ga gledati kroz nastup na derbiju jer Dinamo je tada već kontrolirao utakmicu i nije bilo pravih lopti koje bi Bašiću dozvolile da se rasplamsa, ali on je predodređen za dobrog igrača. Moje mišljenje je da treba biti u juniorima do zime, a tada može otići na seniorske pripreme gdje će se puno toga iskristalizirati,' smatra nekadašnji napadač Hajduka koji je u domaćoj ligi 28. strijelac svih vremena sa 56 postignutih golova.