ZAHTJEV MEĐUNARODNIH PRAVNIKA

Odbaciti presudu Gotovini i Markaču!

15.01.2012 u 12:55

Bionic
Reading

Dvanaest međunarodnih pravnih i vojnih stručnjaka poslalo je podnesak Žalbenom vijeću Haškoga suda u kojem predlažu da se odbaci presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. U zahtjevu tvrde da je prvostupanjska presuda donesena na temelju pogrešnih zaključaka o prekomjernom granatiranju

'Žalbenom vijeću predlažemo da u potpunosti odbaci presudu protiv generala Gotovine za 'nezakonito granatiranje' Knina, Benkovca, Gračaca i Obrovca 4. i 5. kolovoza 1995. tijekom vojne akcije Oluja, što je navedeno kao kazneno djelo u prvostupanjskoj presudi Gotovini i Markaču koju je sudsko vijeće ICTY-ja donijelo 15. travnja prošle godine. Potvrđivanje takve presude imalo bi dugoročne implikacije na međunarodno humanitarno i ratno pravo, a time i na buduće oružane sukobe u svijetu, stoji među ostalim u podnesku u obliku 'prijatelja suda' koje je Žalbenom vijeću Haškog tribunala 12. siječnja poslalo dvanaest pravnih i vojnih stručnjaka, prenosi Večernji list.

Oni su na 25 stranica, koje Večernji list posjeduje, kritizirali osuđujuću presudu. Potpisnici su ugledni američki, kanadski i britanski profesionalci međunarodnog ratnog prava i dva američka generala koja su bila glavni odvjetnici američke vojske. O tome su raspravljali na zatvorenom simpoziju Sveučilišta u Atlanti.