DOZNAJTE TKO SU NOVI MINISTRI

Od profesionalaca do političkih podobnika

27.12.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Kormilo svojih resora preuzimaju u najgorem mogućem trenutku: zadnja je godina mandata Vlade, ministarstva su opterećena presudama, optužbama ili pak istragama za korupciju, a gospodarsko stanje u državi nije ništa bolje. Otkrijte tko su novi članovi Vlade Jadranke Kosor

Martina Dalić, ministrica financija

Martina Dalić (43) dolazi na vruću fotelju Ivana Šukera u Ministarstvu financija s mjesta predsjednice Uprave Partner banke, koju je vodila od početka 2008. godine.

Prije prelaska u privatno bankarstvo bila je osoba zadužena od strane HDZ-a za ekonomsku strategiju. Autorica je HDZ-ova gospodarskog programa na prethodnim parlamentarnim izborima.

Vukelić politički, a Stier međunarodni tajnik HDZ-a

Na prijedlog predsjednice Hrvatske demokratske zajednice Jadranke Kosor na današnjoj sjednici Predsjedništva Branko Vukelić izabran je za političkog tajnika HDZ-a, a Davor Stier za međunarodnog tajnika HDZ-a. Prijedlog su jednoglasno podržali članovi Predsjedništva stranke. Vukelić dolazi na mjesto političkog tajnika koje je do famozne Sanaderove presice 3. siječnja obnašao Mario Zubović, a nekoć davno i Neven Jurica. Davor Stier dolazi na mjesto međunarodnog tajnika HDZ-a, što je dosad bio Božo Biškupić. Stier je glavni vanjskopolitički savjetnik Jadranke Kosor zadužen za euroatlansku suradnju. U Hrvatsku se vratio 1996. godine iz Argentine. U HDZ je ušao godinu dana ranije. Radio je u Ministarstvu vanjskih poslova. Oporbeni političari su mu spočitavali što plaću prima u eurima (24.000 kuna neto) te što je 'bio štovatelj ustaškog režima'. Stier je bio savjetnik bivšega premijera Ive Sanadera za pitanja vanjske politike, a njegovo napredovanje i pod Kosor mnogi povezuju s činjenicom da se na vrijeme odrekao Sanadera.

Od 2004. do 2008. radila je kao pomoćnica ministra financija na mjestu državne tajnice Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije. Ranije je bila na poziciji glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

Jasen Mesić, ministar kulture

Diplomirani povjesničar i arheolog Jasen Mesić bit će najmlađi ministar u kabinetu Jadranke Kosor. Rođen 1972. godine, Mesić će do parlamentarnih izbora preuzeti fotelju najdugovječnijeg ministra kulture, Bože Biškupića. U Ministarstvu kulture se zaposlio odmah nakon što je diplomirao 1996. godine u Odjelu za zaštitu arheološke baštine, a otada do danas prošao je većinu stepenica, od savjetnika, voditelja, pa do pomoćnika ministra.

Na mjesto ministra dolazi s mjesta ravnatelja Uprave za arhivsku djelatnost i arheološku baštinu. Bio je prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a oko godinu i pol dana, a s te funkcije smijenila ga je Jadranka Kosor u siječnju ove godine, nezadovoljna brojkama koje je HDZ ostvario na lokalnim izborima. Treba podsjetiti da je Mesić bio jedan od sudionika konferencije za novinare Ive Sanadera početkom godine koju je vodstvo HDZ-a proglasilo pokušajem puča.

Kada je načuo što Sanader sprema, Mesić je izašao na balkon pušiti kako ga mediji ne bi doveli u vezu sa Sanaderom. Smrzavao se na balkonu neko vrijeme, a onda neometano prošao pored novinara koji su se bavili Sanaderom.

Branko Bačić, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

Korčulanin Branko Bačić (51), nasljednik Martine Matulović Dropulić u fotelji ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, počeo je svoj politički uspon odlaskom Ive Sanadera. Kada je Ivo Sanader podnio ostavku, već idućeg dana Bačić je od Ivana Jarnjaka preuzeo položaj glavnog tajnika HDZ-a. Kao prvi stranački operativac postao je osoba od posebnog povjerenja premijerke Jadranke Kosor.

Geodet po struci, Bačić se sve do 2004. držao korčulanskih političkih voda, da bi te godine postao zastupnik. Međutim, nije se dugo zadržao u Saboru, već je odmah postao državni tajnik za more u ministarstvu Božidara Kalmete. Isto je ponovio i 2007. godine. Mjesto tajnika napustio je u siječnju ove godine, kad se vratio u saborske klupe.

Kad je postao prvi operativac HDZ-a, izbacio je iz stranke sve Sanaderove ljude. 'Sanaderu nisam dopustio da uspostavi paralelnu vlast u stranci i Vladi', ustvrdio je tada Bačić.

Davor Božinović, ministar obrane

Pedesetogodišnji Davor Božinović karijerni je diplomat s dugogodišnjim iskustvom. Činjenica da je obnašao dužnost veleposlanika pri NATO savezu vjerojatno je bila presudna za njegov izbor za ministra obrane.

Ovaj diplomirani politolog bio je savjetnik u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i u Sarajevu. Nakon povratka u Zagreb bio je načelnik Odjela za susjedne zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova u rangu ministra-savjetnika, a 1999. pomoćnik ministra u rangu veleposlanika.

Godine 2002. bio je imenovan izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Republike Hrvatske u SR Jugoslaviji, a od 2004. bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Poslije je obnašao dužnost hrvatskog veleposlanika pri NATO-u, a od rujna 2008. godine državni je tajnik za europske integracije u MVPEI-ju. U tom je ministarstvu od srpnja prošle godine državni tajnik za politička pitanja te je na tom mjestu zamijenio Biancu Matković koja je postala ministrica bez portfelja.

Prije diplomatske karijere Božinović je stekao iskustvo koje bi mu moglo pomoći na novoj funkciji. Naime, 1987. radio je kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, a od 1990. bio je predsjednik Novačke komisije u Ministarstvu obrane RH.

Domagoj Milošević, potpredsjednik Vlade za investicije

Domagoj Milošević dolazi iz privatnog biznisa. Većinski je vlasnik i predsjednik Uprave Pastor grupe. Karijeru je započeo kao samostalni poduzetnik, a 2000. postao je suvlasnik i generalni direktor tvornice vatrogasnih aparata Pastor TVA. Danas je predsjednik Uprave Pastor grupe, a ujedno i njen većinski vlasnik te glavni izvršni direktor tvornice Pastor TVA.

Diplomirao je 1996. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a obrazovanje je nastavio poslovnoj školi IEDC te na poslijediplomskom studiju na Bledu gdje je stekao titulu MBA (Master of Business Administration ) 2004. godine.

Milošević je aktivno sudjelovao u radu Hrvatske udruge poslodavaca, putem koje se zalagao za ukidanje investicijskih barijera.