u 85. godini

Od posljedica zaraze koronavirusom preminuo bivši američki državni tajnik Colin Powell

18.10.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Bivši američki državni tajnik i bivši načelnik Združenog stožera SAD-a Colin Powell preminuo je od posljedica covida-19

Bivši američki državni tajnik i bivši načelnik Združenog stožera Colin Powell preminuo je od posljedica covida-19, prenosi BBC. Powell, koji je bio prvi crnac na mjestu državnog tajnika, imao je 84 godine. Da je preminuo od komplikacija uzrokovanih covidom-19, izvijestila je njegova obitelj na Facebooku, prenosi CNN.

'Izgubili smo izvanrednog i voljenog muža, oca, djeda i velikog Amerikanca', napisala je obitelj, dodajući da je bio u potpunosti cijepljen protiv koronavirusa.

Powell se istakao u vojnoj službi, tijekom koje je bio u Vijetnamu, kasnije je postao prvi crni savjetnik za nacionalnu sigurnost pred kraj mandata predsjednika Ronalda Reagana, a zatim i najmlađi te prvi crni načelnik Združenog stožera za vrijeme predsjednika Georgea Busha starijeg. Nacionalnu popularnost stekao je nakon Prvog zaljevskog rata pa se jedno vrijeme tijekom 1990-ih smatralo da bi mogao postati prvi crni predsjednik SAD-a. No reputacija mu je zauvijek okaljana nakon što je kao državni tajnik u mandatu Georgea Busha mlađeg pred Ujedinjenim narodima iznosio lažne podatke o oružju za masovno uništenje u Iraku kako bi osnažio podršku za invaziju na tu zemlju koja je uslijedila. Kasnije je i sam taj potez nazvao mrljom u svojoj biografiji.

  • +6
Colin Powell Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako se sam nikad nije kandidirao za Bijelu kuću, kad je prisegnuo za državnog tajnika 2001. postao je dotad najviše rangirani crnac u administraciji SAD-a, jer ta dužnost znači da je bio četvrti u liniji preuzimanja funkcije prvog čovjeka SAD-a u slučaju smrti predsjednika.

'Mislim da to pokazuje svijetu što je moguće u ovoj zemlji', rekao je tom prilikom Powell.

Kasnije se razočarao zbog desnih skretanja Republikanske stranke i koristio je svoj politički utjecaj da pomogne izboru demokrata u Bijelu kuću, a najviše Baracku Obami, kojega je podržao u posljednjim tjednima kampanje 2008.