nema više samo sitno

Na bankomatima uskoro novčanice od 50 i 100 eura

30.03.2023 u 19:31

Bionic
Reading

Na bankomatima će se, tri mjeseca nakon uvođenja eura, izdavati nove novčanice od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura

Od 1. travnja u bankomatima više neće biti samo sitno. Stižu pedesetice, a pojedini će isplaćivati i stotice, uglavnom oni na obali. U kojim će apoenima novac izlaziti, ovisi prije svega o modelu bankomata, ali i broju kazeta.

'Ako imamo dvije kazete najčešće su punjene s dva apoena. Onda primjerice imamo 20 i 50 eura i onda se određuje algoritmom koliko će se, ovisno o iznosu koji se želi podići dati pedesetica, a koliko dvadesetica', kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a RTL Danas.

Drugim riječima, koliko kazeta toliko i različitih apoena. A koliko stane novčanica? Ovisno o apoenima, ali stane ih oko 600.

'Ako je manji model, manje je kazeta. Količina od 10 i 20 eura koja se stavljala vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura', kaže Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

Osim što su svi bankomati u zemlji prilagođeni euru, osigurana je i nikad jača zaštita.

'Boja će se razliti po novčanicama, ta boja nije periva, ona je prepoznatljiva u bilo kakvom korištenju, ne može se koristiti za uplatu na bilo kojim uplatnim uređajima', objašnjava Lidija Stolica.

Iako s eurom živimo već tri mjeseca, kune su i dalje među nama. Mavriček kaže kako je bitno napomenuti kako 'svih 6,2 milijarde kuna se neće vratiti' jer je dio izgubljen, dio uništen, a dio će biti ostavljen 'za sentimentalne potrebe' odnosno potrebe numizmatike.

Trenutačno radi više od 4 tisuće bankomata, a za mjesec dana njihov broj povećat će se za najmanje tisuću i pol.