guverner HNb-a

[FOTO/VIDEO] Vujčić: Oni koji žele već sad mogu istaknuti cijene u eurima po tečaju koji sada znamo

12.07.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Boris Vujčić, guverener HNB-a komentirao je ulazak Hrvatske u eurozonu

'Ključno je da znamo tečaj po kojoj će se konverzacija raditi', rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić komentirajući ulazak Hrvatske u eurozonu.

Dodao je kako su neki počeli isticati cijene u kunama i eurima te da su do sada mogli koristiti različite tečajeve.

'Veliki događaj je da će se danas fiksirati tečaj, jedan euro bit će 7,53450 kuna. Ne vjerujem da će doći do velikih fluktuacija tečaja u preostalom razdoblju. Ključno je što točno znamo tečaj po kojem će se raditi konverzija. 5. rujna počinje obveza isticanja svih cijena, ali oni koji žele mogu to već sada napraviti po tečaju kojeg sada znamo', dodao je te istaknuo kako očekuje da će većina bankomata već od 1. siječnja biti na euru, a nekih 10-ak dana kasnije, i svi.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Vujčić je rekao kako pet godina nakon što smo počeli ovaj put je dan kada službeno ulazimo u eurozonu te da se naporan rad isplatio.

'To će sigurno za Hrvatsku značiti puno više sigurnosti, zemlja će postati puno manje riskantna. Dugoročno će se to odraziti na rast standarda građana', kazao je guverner.

  • +12
Guverner HNB-a Boris Vujčić o ulasku u eurozonu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dodao je kako smo ispunjavali sve kriterije, Plan koji je u cjelosti ispunjen te prilagođavali zakone.

Vujčić je komentirao i jačanje američkog dolara prema euru rekavši kako tečaj dolara jača prema euru prvenstveno zbog pariteta kamatnih stopa.

'FED je već krenuo u jačanje kamatnih stopa, dok je to Europska središnja banka tek najavila. Ono što je potrebno da bi euro ojačao je da ne dolazi do velikog 'gapa' između kamatnih stopa na euro i na dolar. Mislim da će već ovoga mjeseca početi svoj ciklus dizanja kamatnih stopa što će utjecati i na tečaj. Europska središnja banka do 1. siječnja toliko dići kamatne stope da ćemo i mi morati dizati na jesen, sada su one od HNB-a malo više od Europske središnje banke. To će nas dovesti do situacije da do 1. siječnja imamo istu razinu kamatnih stopa u Hrvatskoj kao što je u Europskoj središnjoj banci', odgovorio je Vujčić, javlja Večernji list.