ŠTO JE NAMA NAŠA EU DALA?

'Od Europske unije dobili smo samo svečano primanje'

31.03.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ana Humski, koja je u mirovini već sedam godina nakon što je radni vijek provela u tekstilnoj industriji, u razgovoru za tportal, u sklopu dossiera 'Što je nama naša EU dala', objašnjava nam kako ona gleda na ulazak u EU, kako je živjeti kao umirovljenik u novoj članici EU i što je Hrvatska dobila ulaskom u EU, a može se izravno osjetiti na životnom standardu umirovljenika te odgovara na pitanje je li prije bilo bolje

'Iskreno, očekivala sam da će nam nakon ulaska u Europsku uniju svima biti bolje', kazala je odmah na prvu gospođa Humski. Bez obzira na to, nada je nije napustila, kaže da još uvijek očekuje da će stvari krenuti na bolje od sadašnjeg stanja u kojem se nalazi cijela država.

Dakle, vaše želje vezane uz ulazak Hrvatske u EU se nisu ispunile?
'Ne, ni blizu. To je sve još na dugom štapu. Očito treba vremena da se stvari promijene', smatra umirovljenica. A što ste konkretno očekivali da će se promijeniti? 'Željela sam da bude posla za sve, da ljudi rade i da tako svi skupa imamo više novca za život', objašnjava gospođa Humski. Razočarana je situacijom u društvu gdje svakiog dana na površinu isplivavaju novi lopovi. 'Jedino što mi je od ulaska u Europsku uniju ostalo u sjećanju, jest velika ceremonija ulaska i trošenje novca', kazala je razočarano.

U mirovini je već sedmu godinu. Tijekom radnog vijeka radila je u Našoj modi u Stenjevcu, DTR-u, ali i kod privatnika. Sa smiješkom kaže da zna kako je raditi i u državnom i privatnom poduzeću. Njeno iskustvo govori joj da privatnik isplati ono što je prethodno dogovoreno, ali na poslu uvijek traži više i još. U Našoj modi u Stenjevcu joj je bilo lijepo. Bilo je to u ona vremena prije dolaska kapitalizma u Hrvatsku.

'Bilo nas je nekih 150. Režijskog osoblja bilo je više nego radnika koji su zarađivali novac tvrtki. I u toj privatizaciji, ja ne znam, ne razumijem zbog čega je sve to propalo, ali propalo je', ispričala je. Kolapsu tekstilne industrije sigurno je, smatra, pridonijela i jeftina radna snaga iz Kine, 'jer danas sve što uzmete u ruke, dolazi iz Kine'. Dok je radila u DTR-u, košulje koje su proizvodili bile su vrlo skupe.

Kako je bilo prije

U socijalizmu je jedino bilo dobro to što smo imali gdje raditi, ali plaće su bile male. 'Sad je sve otišlo u stečaj', sa sjetom priča umirovljenica. Tada su radnicima koji su radili u tvornicama bile zagarantirane plaće jer su imali norme i sigurno bi dobili što su zaradili, a kod nje u tekstilnoj industriji plaće su se obračunavale na drugi način, po režijskim osnovama.

Od vremena kad ste se umirovili je li bolje ili gore?
'Isto. Ne mogu reći da se nešto bitno pogoršalo, ali se ne pomiče ni nabolje.  Očekujem da se mirovina malo poveća. To stoji, nikud se ne miče. Samo imamo nekakve afere, krađe, lopovi novi izranjaju. Onaj koji voli svoju domovinu, taj ne bi radio protiv nje, ne bi krao pa da drugi zbog njeg ispaštaju', misli bivša tekstilna radnica.

Brinu li se oni na vlasti za narod? 'Onaj tko ima pun džep, ne može znati kako je meni s 2000 kuna. Nitko ne pita. Očekujem da krene nabolje i da se počnu brinuti za ljude koji ih biraju', kaže.

Vratimo se Europskoj uniji. Jeste li podržavali ulazak Hrvatske u Europsku uniju? 'Jesam. Iskreno sam se nadala i veselila što idemo u Europsku uniju.' Oprezno dodaje da ćemo sada vidjeti kako će ići dalje i da odgovorni koji upravljaju državom trebaju sjesti i razmisliti kako dalje. Razumije da treba vremena da sve sjedne na svoje mjesto.



Kako je danas u EU

Po čemu se razlikuje život u Hrvatskoj zahvaljujući Europskoj uniji?  'Možda jedino, ako se to može povezati s Europskom unijom, danas ima svega za kupiti', objašnjava umirovljenica. Drugog se ničega ne može sjetiti da je osjetila na vlastitoj koži. Kaže da sada oni koji imaju manje novca odlaze kupovati tamo gdje je jeftinije. Prije nije bilo ni toliko trgovina ni takvog izbora. Bolja je ponuda proizvoda danas. 'Barem mi koji imamo manje novca možemo lakše preživjeti, a onima koji imaju više novca, to ni onda ni danas nije bilo važno', poručuje.

A jeste li upoznati s problemima s kojima se suočilo naše gospodarstvo tijekom pregovora s Europskom unijom oko istarskog pršuta, prošeka ili terana? 'Bit će žalosno ako će ti proizvodi nestati, ne znam u kojoj je to fazi.' Gospođa Humski smatra da Slovenci proizvode poput istarskog pršuta žele pridobiti za sebe. Tko je kriv za takav razvoj situacije? 'Krivi su naši dužnosnici koji bi trebali biti oštriji i prema Sloveniji i Srbiji, a ne im tako popuštati', smatra ona. Pitamo dalje kako se i je li se uopće ulazak u EU reflektirao na život umirovljenika.

Gospođa Humski ponavlja - mirovina je ostala ista. Prije su znali u trećem mjesecu za dva posto povećavati mirovinu, ali ove godine ni to nisu dobili. Požalila se i da umirovljenici koji imaju 2000 kuna moraju plaćati dopunsko osiguranje, isto kao neki koji imaju desetke tisuća kuna prihoda. Nepravda. 'Umirovljenici jako teško žive. Živim sa sinom pa on plaća režije, ja malo dodajem i tako. Obitelj se ispomaže. Sama ne znam kako bih preživjela. Ne bih mogla platiti režije', žali se umirovljenica. Vidi li neki pozitivni ili učinak ulaska Hrvatske u EU? Nada se da će da biti više reda i manje kriminalaca kakvi se u posljednje vrijeme privode zbog korupcije jer se u budućnosti neće usuditi raditi takve stvari.

A jeste li zapazili rad hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu? 'Tonino Picula, Ruža Tomašić. Ružu bih ja izdvojila, nekako mi je sjela od početka. Mislim da je hrabra i iskrena i ima petlju reći ono što misli i da pošteno radi i zastupa nas tamo u Bruxellesu', kazala je umirovljenica.

Mislite da dobro zastupaju naše interese tamo u EU, mogu li uopće? 'Mogu ako se potrude', misli gospođa Humski.

Očekujete li neko konkretno poboljšanje koje će se uskoro dogoditi u Hrvatskoj zbog ulaska u EU? 'Iskreno, očekujem poboljšanje. Uvijek se nadam da će biti bolje. Nadala sam se i prije ulaska i kad smo dobili našu državu da će krenuti na bolje, međutim, nije. S ovim ulaskom jednom treba krenuti na bolje, ne može uvijek prema dole', zaključuje gospođa Humski.