VLADA POSLUŠALA USTAVNI SUD

Od 2020. i žene u mirovinu sa 65 godina

29.07.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Poštujući odluku Ustavnog suda iz 2007, Vlada je poslala Saboru zakon kojim se izjednačava radna dob žena i muškaraca, a na današnjoj je sjednici sukladno prijašnjim najavama smanjila i naknade nezaposlenima te kao šlag na kraju usvojila plan za stezanje remena - doslovno - usvojivši akcijski plan za mršavljenje

Prema novim zakonskim pravilima o mirovinskom osiguranju, i žene će, umjesto sa 60, u starosnu mirovinu odlaziti kad i muškarci, sa 65 godina. No to će se dogoditi postupno, naglasio je ministar gospodarstva Đuro Popijač, objasnivši da će se 'ženama svake godine dob za odlazak u starosnu mirovinu produljivati za po šest mjeseci tijekom idućih 10 godina'.

RANIJE U MIROVINU, MANJA PENZIJA  I OBRNUTO

Dakle, '2020. žene će, kao i muškarci, u starosnu mirovinu sa 65, a u prijevremenu s navršenih 60 godina', ponovio je Popijač, ali i dodao da će se 'prema novom sustavu prijevremenog odlaska u mirovinu oduzimati po 4,08 posto po godini, do maksimalnih 20,4 posto u slučaju umirovljenja pet godina prije postizanja uvjeta'.

Dosad se, naime, za svaku godinu koja bi nedostajala do starosne mirovine, oduzimalo 1,8 posto ukupnog iznosa mirovine.

Istovremeno, za svaku godinu koju će radnik provesti duže na poslu dobit će 4,8 posto veću mirovinu, što bi 'osiguranike trebalo stimulirati za što duže ostajanje u svijetu rada, a novim će se izmjenama stabilizirati i osigurati mirovinski sustav koji će biti održiv na duži rok', dodao je Popijač.

'Trenutno je u Hrvatskoj 1.532.633 osiguranika, a 1.187.509 umirovljenika, s tim da je sa 40 godina radnog staža 11,6 posto umirovljenika, a sa 35 do 39 godina staža njih 23,8 posto', iznijela je premijerka Jadranka Kosor podatke o nepovoljnom odnosu broja zaposlenih i umirovljenika.

'Vlada je svojom odlukom izvršila odluku Ustavnog suda iz 2007. koji je za izjednačavanje dobi za starosnu mirovinu odredio kraj 2018. godine', zaključio je Popijač.

SMANJIVANJE NAKNADA NEZAPOSLENIMA

Nadalje, spomenuti je ministar objasnio i najavljene zakonske izmjene kojima Vlada kani srezati naknade nezaposlenima, i to na način da novčana naknada nakon 90 dana iznosi ne više 50, nego 35 posto osnovice koja se utvrđuje kao prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose, ostvaren u tromjesečnom razdoblju prije prestanka radnog odnosa.

Popijač je i tu uvjeren u 'stimulaciju', ovaj put - 'obrazovanja i dokvalifikacija te prekvalifikacija nezaposlenih',  kojima će odluče li se na to, biti omogućeno da umjesto novčane naknade primaju neoporezivu stipendiju u iznosu 1.600 kuna.

Novina je da će oni primorani ostati na burzi duže od godinu dana, primanje naknade moći produžiti maksimalno za četiri mjeseca, a kao i zakonske izmjene o mirovinskom osiguranju, tako bi i ove o naknadama za nezaposlene trebale stupiti na snagu 1. listopada 2010.

ZA NEKE SE IMA …

Vlada je nezaposlenima smanjila naknade, ali za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa za Hrvate u BiH nije joj bio problem predložiti raspodjelu 18 milijuna kuna iz proračuna.

RACIONALIZACIJA SUDOVA

Vlada je nastavila s prijedlogom racionalizacije sudova, pa se, nakon općinskih i prekršajnih sudova, predlaže spajanje, a time i smanjenje broja županijskih i trgovačkih sudova.

'Trenutno postoji 21 županijski sud, a spajanjem bi njihov broj bio smanjen na 15, dok bi nakon spajanja broj trgovačkih sudova sa 13 bio smanjen na sedam', ustvrdio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Racionalizacija bi trebala biti provedena do kraja 2019. godine, a iznos potreban za provedbu racionalizacije procjenjuje se na 45,2 milijuna kuna.