od početka godine

Od 17 novih stranaka čak četiri su osnovali bivši HSS-ovci

28.04.2017 u 16:06

Bionic
Reading

Od početka 2017. godine u kojoj će se održati lokalni izbori, dakle u nepuna četiri mjeseca, osnovao je 17 novih stranaka. Prema registru političkih stranaka koje vodi Ministarstvo uprave u Hrvatskoj trenutno djeluje čak 165 stranaka.

Mnoga od lica koja osnivaju nove stranke već su od prije poznata hrvatskoj javnosti. Svoje strane su recimo osnovala čak četiri bivša HSS-ovca. Bivši zagrebački HSS-ovca Nenad Matić u osnovao je Zelenu listu, još uvijek aktualni koprivničko-križevački župan Darko Koren osnova je Mrežu nezavisnih lista koja imenom neodoljivo podsjeća na jedan drugi politički projekt.

Njih dvojica su HSS- bili prisiljeni napustiti nakon sukoba s predsjednikom te stranke Kreškom Beljakom, a aktualni bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, koji je HSS napustio ranije zbog sukoba s bivšim predsjednikom Brankom Hrgom, je kao stranku registrirao svoju nezavisnu listu. A Hrvatska je postala bogatija i za Autohtonu – Hrvatsku seljačku stranku 1904, kojoj je predsjednik Stjepan Lojna nekadašnji HSS-ovac koji je potom prešao u Autohtoni HSS da bi sada osnovao Autohtoni HSS 1904.

Odlazeći splitski gradonačelnik i bivši SDP-ovac Ivo Baldasar osnovao je Splitsku stranku. Nove na političkoj sceni su i Nova ljevica stranka povjesničara Dragan Markovina, a u ožujku je registrirana i stranka Zagreb je naš! koja na zagrebačkim izborima nominirala za gradonačelnika poznatog aktivista Tomislava Tomaševića. Sjetit ćete se, Tomašević je bio aktivan u građanskim prosvjedima protiv gradnje trgovačkog centra u Varšavskoj ulici u centru Zagreba, ali i inicijator inicijative 'Ne damo naše autoceste' koja se protivila prodaji autocesta.

Nova je i Generacija obnove koju vodi Frano Čirko nekadašnji vrlo aktivni predsjednik mladeži Hrvatske čiste stranke prava koji se razočarao u pravaštvo. Kao stranka registrirana je i Nezavisna lista Sandre Švaljek, bivše zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koja se kasnije s njim razišla.

Još jedna Bandićeva suradnica, Višnja Fortuna, bivša visokorangirana dužnosnica Hrvatske stranke umirovljenika predvodi Stranku međugeneracijske solidarnosti Hrvatske. Riječ je o parlamentarnoj stranci jer je njen član Kazimir Varda, također odbjegli HSU-ovac. Spomenimo da su u registar ove godine upisane i stranke poput Biraj Bolje ili Nezavisne liste boljih pa i Ujedinjeni hrvatski domoljubi iz Đakova.

U Dubrovniku je osnovana Dubrovačka bošnjačka stranka koju vodi Sado Bečić Fetah, a posljednja je u registar je upisana i Nezavisna lista mladih za Imotski i Imotsku krajinu.