SANADEROVA ODVJETNICA

'Očito je da Ježić nema tih pet milijuna eura'

26.11.2012 u 13:43

Bionic
Reading

Robert Ježić, krunski USKOK-ov svjedok na suđenju protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, još nije u državni proračun uplatio pet milijuna eura, iako je prije mjesec dana sudu obećao da će to učiniti do danas. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković prokomentirala je tu činjenicu riječima da to 'govori o Ježićevoj vjerodostojnosti, odnosno nevjerodostojnosti'

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da Robert Ježić ni nije do danas trebao uplatiti novac, već da to treba učiniti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, odnosno ako Vrhovni sud u tom dijelu potvrdi prvostupanjsku presudu protiv Ive Sanadera koji je prošli tjedan osuđen na 10 godina zatvora zbog slučaja Hypo i Ina-Mol.

U slučaju da Ježić tada ne uplati novac, za koji tvrdi da je bio MOL-ov mito Sanaderu, iznos bi bio naplaćen prisilnim putem, objašnjavaju na sudu.

Prije mjesec dana Ježić je na suđenju Sanaderu u slučaju Hypo i Ina-Mol sucu Ivanu Turudiću rekao da je novac na računu njegove švicarske tvrtke Dioki holding kojoj je 100-postotni vlasnik.

Objasnio je da novac do tada nije uplatio jer za to nije dobio nikakve precizne upute kako to učiniti. Sudac Ivan Turudić prvo mu je rekao da to učini isti dan, no Ježić mu je rekao da ne može, već da će to učiniti najdulje u roku 30 dana.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je da je to bio apel suca u kontekstu iskaza Ježića koji je rekao da je taj novac prebačen na račun njegove tvrtke u Švicarskoj.

Sanader bez pritužbi na Remetinec

Ivo Sanader nema pritužbi na pritvor, potvrdila je odvjetnica Jadranka Sloković, no i upozorila kako mu boravak u Remetincu 'itekako otežava pripremu obrane jer su zakazane po tri rasprave tjedno'.

'Radi se o tempu koji je inače vrlo naporan, a pogotovo ako je osumnjičeni u pritvoru. I mogućnost kontakta, njegove i naše pripreme bitno su teži, s obzirom da ima određene stavove, a mi svoje', rekla je Sloković.

Po tvrdnjama Ježića, pet milijuna eura uplatila je na njegov račun mađarska naftna kompanija Mol kao mito Sanaderu za preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Sanader pak tvrdi da je Ježić dobio novac za lobiranje za Družbu Adria i da ga je potrošio za dokapitalizaciju Diokija.

Odvjetnica Jadranka Sloković, koja je u odvjetničkom timu Ive Sanadera, rekla je nakon današnjeg suđenja za Fimi mediju kako činjenica da Robert Ježić nije uplatio novac 'govori o njegovoj vjerodostojnosti, odnosno nevjerodostojnosti'.

'Očito je da taj novac nema. Ako se novac troši, onda se troši svoj novac, a ne tuđi. Činjenica da nije uplatio novac govori prije svega o tome da je tako samo verbalizirao svoj stav po kojem je taj novac vjerojatno bio namijenjen Sanaderu za ugovor Ina-Mol, a da se zapravo radi o novcu koji je on dobio temeljem svog ugovora i koji je očito potrošio', rekla je Sloković.

Navodi i kako postoje 'određeni dokazi da je novac koji je stigao na račun Roberta Ježića završio u njegovim firmama kao temeljni kapital'. 'Taj novac se vrlo teško izvlači iz tih firmi i očito je da Ježić taj novac nema', konstatirala je Sloković.