SNIJEG U ZAGREBU

Očišćene glavne ceste, 20-ak ozlijeđenih

15.01.2009 u 10:44

Bionic
Reading

U Zagrebu su tijekom noći i jutra od snijega očišćene sve glavne gradske prometnice te pristupi bolnicama, školama i državnim institucijama. Zbog padova na snijegu i ledu od jutros u sedam sati u zagrebačku Kliniku za traumatologiju javilo se 20-ak ozlijeđenih građana, objavila je Hina

Najviše je bilo prijeloma i ozljeda ruku i ručnog zgloba, no građani su se javljali i zbog povreda glave, leđa i koljena. Ozlijeđeni su u dobi od 20 do 80 godina, doznaje se u Klinici za traumatologiju.

Kako bi bilo što manje nezgoda na snijegu, brine se Zimska služba. Trenutno se čiste sporedne gradske ulice, a u pogonu je 208 vozila za posipanje soli i raščišćavanje snijega.

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović izjavio je kako sa zadovoljstvom može reći da su sve glavne ulice u Zagrebu bile izuzetno dobro i brzo očišćene, unatoč tome što je i za vrijeme čišćenja padao snijeg.

Čović je rekao da se sada nastavlja čišćenje cesta treće razine prioriteta. Čestitao je i zahvalio svima koji su uložili veliki napor i dobro obavili taj posao.
Na početku konferencije za novinare Čović se ispričao novinarima što je nekoliko minuta kasnio, jer ga je neposredno prije konferencije direktor Zagrebačkih cesta izvijestio o trenutnom stanju zagrebačkih ulica.

Direktor Zagrebačkih cesta-podružnice Zagrebačkog holdinga Srećko Vučković novinarima je rekao da ekipu zimske službe čini jedan čovjek - ili je vozač ili je strojar, zavisno o tome što vozi. Ako vozi kamion, onda je to vozač koji na kamionu ima posipač i ralicu. Na traktoru radi jedan strojar koji također ima opremljeno vozilo sa manjim posipačem i ralicom. Znači, na čišćenju Zagreba radi 208 ljudi, istaknuo je Vučković.

Također je rekao da je u poslovima čišćenja ulica od snijega i leda angažirano 25 ekipa, odnosno djelatnika Zagrebačkih cesta, sa kamionima ili strojevima koji su na Sljemenu.

Unatoč snijegu koji je noćas padao, nijedna ZET-ova tramvajska ni autobusna linija nije u prekidu, no promet se odvija otežano i uz odstupanja od reda vožnje. Zbog iskakanja prvog dijela postolja tramvaja broj 11 iz tračnica na križanju ulica Republike Austrije i Josipa Hanuša jutros je nakratko bio prekinut promet u zapadnom dijelu grada. Srećom, u toj lakšoj nezgodi nitko nije ozlijeđen. Iz ZET-a su upozorili građane da i unatoč tome što je većina stajališta očišćena i posuta solju budu oprezni prilikom ulaska i izlaska iz vozila.