OŠTRA KRITIKA

'Očigledna je redukcija pravne sigurnosti u Hrvatskoj'

10.06.2014 u 10:17

Bionic
Reading

Akademija pravnih znanosti Hrvatske izrazila je zabrinutost zbog uočene očigledne redukcije pravne sigurnosti i poteškoća u ostvarivanju vladavine prava donošenjem propisa u Hrvatskoj, do čega je došlo, između ostalog, zbog toga što je tijekom procesa usklađivanja donesen velik broj zakona i drugih propisa po hitnom postupku, često kada to i nije bilo potrebno

Ustav, zakoni i drugi propisi mijenjali su se i još uvijek se mijenjaju prebrzo, bez dovoljne stručne i javne rasprave i pripreme. 'Usklađivanje s europskom pravnom stečevinom nerijetko je korišteno, bez pravih argumenata, i kao izgovor za zadiranje u tzv. sistemsko zakonodavstvo (npr. kazneno, obiteljsko, upravno) i donošenje novih propisa čija je nedomišljenost, teorijska nedorađenost i praktična neprovedivost jedan od glavnih generatora krize hrvatskog pravnog sustava', navode iz Akademije pravnih znanosti.

Ta je kriza, između ostalog, dovela do značajnih financijskih gubitaka na svim razinama. Akademija će 11. lipnja u Vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14, predstaviti Godišnjak Akademije pravnih znanosti Hrvatske (Vol. IV, br. 1/2013 i Vol. V, br. 1/2014) s temom usklađivanja hrvatskog pravnog sustava s pravnom stečevinom Europske unije.