RAT BERLINA I LONDONA

'Obranit ću Britaniju od europske superdržave!'

angela merkel i david cameron

angela merkel i david cameron

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija Hrvoje Sommer/tportal.hr/Reuters

Plan njemačke kancelarke Angele Merkel o stvaranju europske superdržave, odnosno izgradnji jedinstvenog europskog nacionalnog identiteta pod zastavom EU-a, naišao je na snažan otpor premijera Velike Britanije Davida Camerona. Odbacio ga je nazvavši ga - besmislicom

Kako piše Telegraph na svom internetskom izdanju, Britance je toliko naljutila kancelarka Angela Merkel da je otpor premijera Davida Camerona ojačan i pozivom njegovog ministra financija Georga Osbornea na održavanje referenduma o Europskoj uniji.

Osborne je poručio kako se odlučivanje o bilo kakvom pokušaju preoblikovanja postojeće strukture EU-a treba prepustiti britanskim biračima. Dao je do znanja kako je Velika Britanija spremna i na veto o novom europskom ugovoru, ako ne uključuje jamstva Londonu.

Jedina među novim Merkeličinim idejama o razrješenju krize eurozone, pa i krize same EU, koja je prihvatljiva i Ujedinjenom Kraljevstvu jest ideja o tzv. bankarskoj uniji, odnosno snažnija integracija 17 zemalja eurozone.

Njemačka poziva, podsjetimo, na političku, fiskalnu i financijsku uniju Europe što je u dijelu Europe produbilo strahove kako će se kroz plan Angele Merkel betonirati Europa 's dvije brzine', pri čemu bi jezgra eurozone diktirala pravila ostatku članica Europske unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi