'kraljičin govor'

Obraćanje parlamentu: Kraljica Elizabeta izložila prioritete Johnsonova Brexita 31. listopada

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2019 14:28
  • Objavljeno 14.10.2019 u 14:28
tportal

Izvor: EPA / Autor: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

Kraljica Elizabeta izložila je agendu premijera Borisa Johnsona za njegovu vladu u ponedjeljak, uključujuću brexit 31. listopada, novi dogovor s Europskom unijom i niz unutarnjopolitičkih inicijativa za osvajanje glasova uoči očekivanih izbora.

Kraljičin govor vrhunac je raskošne ceremonije u Westminsteru i iskorišten je za detaljiziranje svih zakona koje vlada želi da se donesu u dolazećoj godini.

Za 93-godišnju kraljicu govor je napisala vlada.

Međutim, s neizvjesnim brexitom prije ključnog tjedna pregovora i nepredvidljivim rezultatima izbora koji bi se mogli održati u skoroj budućnosti, protivničke stranke kažu da je Johnson iskoristio politički neutralnu kraljicu zatraživši od nje da izloži njegovu izbornu agendu.

U govoru i popratnim bilješkama izložen je pregled više od 20 zakona, uključujući i zakon kojim se zahtijeva implementacija dogovora za brexit - ako Johnson uspije postići sporazum s EU ovaj tjedan.

"Prioritet moje vlade uvijek je bio osigurati odlazak Velike Britanije iz Europske unije 31. listopada", rekla je kraljica u pozlaćenoj dvorani Gornjeg doma.

"Moja vlada namjerava raditi u smjeru partnerstva s Europskom unijom, temeljenog na slobodnoj trgovini i prijateljskoj suradnji".

Vladin plan uključuje okvir Johnsonova prijedloga postbrexitovskog imigracijskog sustava, reforme kaznenog pravosuđa, promjene u zdravstvenoj skrbi i obećanje za veća ulaganja u javne financije kako bi se potaknuo rast.

"Ljudi su umorni od zastoja, gužvi i čekanja promjena", ističe Johnson u popratnoj pisanoj izjavi uz govor. "i više ne žele čekati da brexit bude gotov", dodaje.

  • +10
  • +7

Kraljičin govor u britanskom parlamentu

Izvor: EPA / Autor: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

Međutim Johnsonova politička budućnost i njegova sposobnost da implementira bilo koju od ovih agenda u velikoj je mjeri nesigurna. 

Vodi manjinsku vladu i nakon preuzimanja vlasti u srpnju parlament nije podržao nijedan njegov prijedlog.

Sve stranke žele prijevremene izbore, no ne slažu se u pogledu toga kada bi oni trebali biti.

Govor je sada tema nekoliko dana parlamentarne rasprave, koja će završiti glasanjem o njegovu prihvaćanju.

Premda nije službeno glasanje o povjerenju, moglo bi biti iskorišteno za daljnju destabilizaciju Johnsonove pozicije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!