brexit

Intenzivni vikend pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske unije

11.10.2019 u 15:06

Bionic
Reading

Glavni pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier dobio je pristanak 27 zemalja članica da se tijekom predstojećeg vikenda intenziviraju pregovori s Velikom Britanijom kako bi se do sastanka na vrhu EU-a sljedeći tjedan pokušao postići dogovor, neslužbeno se doznaje iz diplomatskih izvora

Barnier je u petak razgovarao s britanskim ministrom za Brexit Steveom Barclayem, a glasnogovornica Komisije taj je susret ocijenila 'konstruktivnim'.

Odmah nakon sastanka s Barclayem, Barnier je otišao na sastanak s veleposlanicima zemalja članica koji su mu dali zeleno svjetlo za intenziviranje pregovora.

Sam Barnier je nakon razgovora s Barclayem izjavio novinarima 'budite strpljivi'.

'Brexit je kao penjanje na planinu. Potrebni su nam budnost, odlučnosti i strpljenje', rekao je Barnier.

Za sada nije poznato je li London došao s još nekim prijedlogom, ali odluka da se razgovori intenziviraju ukazuje na to da ima novih elemenata o kojima će se razgovarati.

  • +6
Brexit Izvor: Profimedia / Autor: amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Prošli tjedan je britanski premijer Boris Johnson prvi put iznio prijedlog u pisanom obliku za rješenje najspornijeg pitanja u pregovorima - kako zamijeniti zaštitni mehanizam za izbjegavanje granice na irskom otoku. Taj je prijedlog u EU ocijenjen nedovoljnim.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u petak je poručio da treba iskoristiti i najmanju mogućnost za postizanje dogovora s Velikom Britanijom kako bi se izbjegao kaotični izlazak iz EU-a.