POZITIVNA DISKRIMINACIJA

Oboljeli od PTSP-a neće plaćati participaciju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2009 16:36
  • Objavljeno 21.01.2009 u 16:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predstavnici petnaest udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas su nakon sastanka s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darkom Milinovićem pružili punu potporu reformi zdravstva te su pozvali dio liječnika primarne zdravstvene zaštite na poštovanje zakona u provedbi zdravstvene reforme

Milinović je u izjavi novinarima, nakon sastanka, rekao da zdravstvenom reformom nije bilo smanjivanja prava braniteljima i članova njihovih obitelji te da su njihova zdravstvena prava iz starog uvrštena i u novi zakon. Pritom su ta prava proširena i na branitelje oboljele od PTSP-a, koji su sada oslobođeni plaćanja participacije na svim razinama zdravstvene usluge.

Ministar zdravstva najavio je da će Upravno vijeće HZZO-a na slijedećoj sjednici donijeti odluku prema kojoj će recepti za ortopedska pomagala i lijekove za kronične bolesnike vrijediti šest mjeseci umjesto dosadašnjih mjesec dana.

Time će doći do rasterećenja primarne zaštite, a medicinskim sestrama i liječnicima omogućiti veće bavljenje pacijentima, kazao je Milinović.

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro Glogoški je najznačajnijim ocijenio da reformom stradalnici Domovinskog rata nisu izgubili svoja prava, već su ona i proširena. Smatra da će velik doprinos u reformi dati i sistematski pregledi najtežih stradalnika, na temelju kojih će se moći vidjeti hoće li biti potrebno osigurati dodatno zdravstveno liječenje.

Pozitivnim je ocijenio to što ratni vojni invalidi koji koriste ortopedska pomagala i oni koji koriste lijekove neće svaki mjesec morati ići svom liječniku i u HZZO-u ovjeravati doznake.

Predsjednik Zajednice udruga Hrvatski ratni veterani Ivan Prodan kazao je da su se da branitelji daju podršku zdravstvenoj reformi, jer ona nije samo zdravstvena, već i socijalna reforma.

Za razliku od veterana Prodana, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje smatra da zdravstvena reforma nije dosad odgovorila ni na jedno goruće pitanje u zdravstvenom sustavu kada je riječ o njegovoj dostupnosti pacijentima.

Reforma djelomično rješava financijske probleme dok su svi ostali problemi i dalje prisutni, poput listi čekanja, limita koji ne dozvoljavaju iskoristivost kapaciteta, odvajanja državne od privatne prakse.

U priopćenju Drlje navodi da zdravlje malo pomalo postaje roba - tko ima, neka plati i liječi se u trenutku potrebe, a tko nema, neka čeka na listi čekanja, čime se, ističe se, narušava solidarnost zdravih i bolesnih.

UHP također traži da liječnici u ordinacijama obiteljske medicine, stomatologije, ginekologije itd. u potpunosti poštuju ugovor s HZZO-om te da pacijentima osiguraju sva prava temeljem njihova osiguranja.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi