IMA SE, MOŽE SE

Obnova WC-a u Ministarstvu na Ksaveru: Kupuju četke i držače papira za 700 kuna po komadu

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 10.08.2022 19:41
  • Objavljeno 10.08.2022 u 19:28
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak / Marko Todorov / CROPIX / Krzysztof Zabłocki / Panthermedia / Profimedia

Ministarstvo zdravstva obnovit će svoje sanitarne čvorove za 2,3 milijuna kuna. U srijedu 3. kolovoza na Elektroničkom oglasniku javne nabave RH objavili su natječaj za izvođenje radova, a pozornost je privukla skupocjena kupaonska oprema koju su projektanti specificirali u dokumentu projekta

Tamo navedena WC četka u slobodnoj prodaji košta 710 kuna, a Ministarstvo treba po jednu za svaki WC odjeljak koji su raspoređeni u devet sanitarnih čvorova unutar zgrade na adresi Ksaver 200a. Isto vrijedi i za držače toalet papira koji također vrijede 710 kuna po komadu, sušila za ruke od preko 8.100 kuna po komadu i svu ostalu opremu, izvještava N1.. S obzirom na probleme u kojima se nalazi hrvatsko zdravstvo, poput dugova i nedostatka lijekova, takvi troškovi doimaju se nepotrebno visokima, a o svemu je prvi pisao Net.hr.

'Odabrani su kvalitetni i izdržljivi (trajni) materijali, a oblikovanjem se nastoji osvježiti prostor i osuvremeniti ga', piše u projektu.

WC školjka modela Geberit Xeno2 na njemačkim stranicama može se naći po cijeni od 2874 kune bez pripadajuće daske. Najjeftinija verzija pisoara iste marke stoji 4352 kune. Jedno Dyson Airblade V sušilo za ruke košta 8123 kune. Tražena bijela WC četka Inda Touch iz kolekcije “My love” na britanskoj stranici košta 1109 kuna, a u Hrvatskoj se u sivoj verziji može naći za 710 kuna. Držač za papir, također marke Inda Touch, na drugoj stranici je na popustu i s njime uračunatim je 710 kuna. U sanitarnom čvoru broj 9 nalaze se dva tuša, a jedan set Grohe Euphoria System košta oko 3000 kuna. Sve cijene odnose se na maloprodaju i podatke dostupne na internetu.

Ministarstvo zdravstva se o obnovi sanitarnih čvorova dodatno oglasilo priopćenjem u srijedu poslijepodne.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Ministarstvo zdravstva nalazi se u zgradi sagrađenoj 1980. godine u kojoj od tada nije bilo ulaganja u sanitarne čvorove. Isti su dodatno oštećeni u potresu 2020. godine, te je veći dio sanitarnih čvorova u Ministarstvu neispravan, odnosno izvan upotrebe. Također je u razdoblju od potresa nekoliko puta dolazilo do curenja vode iz sanitarnih čvorova, što je prouzročilo poplave i dodatnu materijalu štetu u poslovnim prostorima ispod Ministarstva i u zgradi Ministarstva. Skrećemo pozornost kako sanitarne čvorove ne koriste samo zaposlenici Ministarstva, već i sve stranke koje dolaze u Ministarstvo.

  • +2

Vili Beroš

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Projekt rekonstrukcije sanitarnih čvorova izrađen je 2017. godine od strane vanjske tvrtke i priložen je kao dio dokumentacije o nabavi kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u postojeće i buduće stanje prostora i cjelokupan obuhvat investicije. Istim se ne traži oprema koja je navedena u dijelu C – GRAFIČKI PRILOZI, 4. SANITARNA OPREMA, budući da je opis tražene opreme detaljno naveden u Troškovniku, pod stavkama B4. SANITARNI UREĐAJI I OPREMA. Predmet nabave opisan je sukladno Zakonu o javnoj nabavi, članku 205., odnosno na jasan, nedvojben, potpun i neutralan način koji osigurava usporedivost ponuda u pogledu uvjeta i zahtjeva koje je javni naručitelj postavio. Dana 14. srpnja 2022. Ministarstvo zdravstva je u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavilo Nacrt Dokumentacije o nabavi obnove sanitarnih čvorova na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima trajalo je do 26. srpnja 2022., a Ministarstvo zdravstva kao naručitelj tijekom prethodnog savjetovanja nije zaprimilo prijedloge i zahtjeve gospodarskih subjekata za izmjenom bilo kojeg dijela objavljene Dokumentacije.

Također, sukladno istom članku Zakona o javnoj nabavi Ministarstvo je opis predmeta nabave nadopunilo Projektom rekonstrukcije sanitarnih čvorova kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u obuhvat investicije. Primjerci Sanitarne opreme i uređaja (WC školjka, pisoar, umivaonik i sl.), koji se nalaze u Projektu rekonstrukcije sanitarnih čvorova, u dijelu C – GRAFIČKI PRILOZI, 4. SANITARNA OPREMA su samo ogledni primjerci. Napominjemo da se u Troškovniku, kako smo gore već naveli, nalazi vrsta, kvaliteta i količina predmeta nabave, kao i detaljni opisi tražene opreme. Procijenjeni iznos definiran je na temelju projektantske procjene izvođenja radova, dok će stvarna cijena biti definirana tržišnom utakmicom, iskazana ponudama ponuditelja'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!