otvoreno pismo

Socijaldemokrati traže od Plenkovića da smijeni Beroša: Izravno je odgovoran za onemogućavanje liječenja

09.08.2022 u 18:33

Bionic
Reading

Stranka Socijaldemokrati uputila je u utorak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša, kojeg smatra odgovornim zbog onemogućene uporabe antivirusnog lijeka za pacijente oboljele od covida-19

Otvoreno pismo upućeno je u povodu smrti novinara Vladimira Matijanića, imunokompromitiranoga pacijenta, preminulog od posljedica bolesti izazvane virusom covid-19.

''Razlog za smjenu je nepobitna odgovornost za propust nečinjenja, odnosno onemogućavanje građanima Hrvatske uporabu antivirusnog lijeka najnovije generacije koji u dokazano velikom broju slučajeva za oboljele imuno kompromitirane pacijente smanjuje hospitalizaciju i smrtnost'', poručili su Socijaldemokrati.

Lijek koji pomaže imunokompromitiranim pacijentima oboljelima od covida-19 odobrila je Europska agencija za lijekove u siječnju ove godine, a nabavile ga je većina članica Europske unije.

''Ako takav lijek postoji, ako je odobren, ako je klinički utvrđeno da uspješno prevenira najteže oblike bolesti, onda pravo na taj lijek imamo i mi građani Republike Hrvatske", dodali su.

Smatraju da se u ovom slučaju, za koji kažu da pokazuje zašto Hrvatska bilježi jednu od najviših stopa smrtnosti izazvane koronavirusom, ne radi o odgovornosti ravnatelja bolnica, službenika Ministarstva zdravstva ili HZZO-a, već o izravnoj odgovornosti ministra Beroša.

Socijaldemokrati ističu kako taj zahtjev nije potaknut politikantskim razlozima, niti im je namjera neopravdana kritika Vlade, već im je stalo do uspostave minimalnih standarda političke odgovornosti, "bez koje će povjerenje građana u institucije i državu još više kopnjeti, s posljedicama koje su dugoročno krajnje štetne za cijelo naše društvo".