OPREČNE TVRDNJE

HUBOL demantirao Beroša oko zaliha lijekova protiv Covida, otkrio koliko se pacijenata u Hrvatskoj trenutno može liječiti remdesivirom

09.08.2022 u 16:24

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika reagirala je na tvrdnju Ministarstva zdravstva da lijeka protiv koronavirusa ima sasvim dovoljno u svim hrvatskim bolnicama. Liječnici poručuju da to nije istina. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti

'Bolnice koje su bile pri kraju sa zalihama remdesivira su, kada su sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zdravstva zatražile da im se dostavi remdesivir – antivirusni lijek za liječenje COVID-19 bolesti, dobile službeni odgovor Ministarstva da remdesivira više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek. Te bolnice su svoje zalihe potrošile, a do danas tj. nekoliko tjedana kasnije remdesivir nije stigao u te bolnice i one ga nemaju. Lijek remdesivir se naručuje isključivo preko Ministarstva, bolnice ga ne mogu same nabaviti.

Lijek ronapreve, koji ministar također spominje, nema učinka u liječenju bolesti COVID-19 izazvane omicron sojem novog koronavirusa.

Za liječenje jednog COVID-19 pacijenta daje se 6 bočica remdesivira. U Hrvatskoj, kaže ministar Beroš, ima ukupno 483 bočice što je dostatno za liječenje 80 pacijenata. U bolnicama je trenutno 613 COVID pacijenata. Jasno je da su zalihe nedostatne za cijelu Hrvatsku.

U nekim bolnicama remdesivira je bilo i imaju ga još uvijek, ali i njihove zalihe su pri kraju. Ministarstvo se tek nakon tragične smrti Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne. Kako je Ministarstvo zaduženo za distribuciju ovog lijeka, isključivo na Ministarstvu je bila odgovornost da istraži stanje zalihe lijeka po bolnicama i da ga redistribuira iz bolnica koje ga imaju u bolnice kojima nedostaje, dok ne stigne nova pošiljka lijeka', priopćio je HUBOL.

  • +3
Vladimir Matijanić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva demantiralo je medijske napise o nestašici lijekova za liječenje oboljelih od covida. Tvrde da u 26 bolnica u cijeloj Hrvatskoj trenutno ima 483 doze Vekluryja (remdesivira) i 236 doza Ronapreve, što je dovoljno za sve sadašnje potrebe, ističe Ministarstvo zdravstva.

Partnerica preminulog novinara Vladimira Matijanića objavila je na Facebooku kako su im u KBC-u Split rekli da u cijeloj zemlji vlada nestašica lijeka za oboljele od covida, pa ga ne mogu dati ni imunološkim ni onkološkim pacijentima.

'Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od covida-19, poput Vekluryja, odnosno remdesivira, te Ronapreve, ima dovoljno za sve trenutne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku', ističe ministar zdravstva Vili Beroš.