POZDRAV IZ ZEMLJINE UTROBE

Objavljene prve snimke zarobljenih rudara u Čileu

27.08.2010 u 11:36

Bionic
Reading

Čileanski mediji objavili su danas prve videosnimke 33 rudara koji su 5. kolovoza ostali zarobljeni na dubini od oko 700 metara pod zemljom

Na snimci se vide radnici rudnika San Jose kako puni optimizma šalju pozdrave i pjevaju nacionalnu himnu. Kamera je spuštena u okno kroz jednu od uskih rupa koje su njihova jedina veza s površinom.

Rudari su uglavnom goli do pasa, znojni i neobrijani, međutim čini se da su dobrog zdravlja s obzirom na okolnosti, rekao je čileanski ministar zdravstva Jaime Manalich

Vlasti su nakon urušavanja rudnika tek u nedjelju otkrile da su živi. Procjenjuje se da će trebati oko četiri mjeseca da se do njih probuši otvor dovoljno širok da se izvuku na površinu.

'Prilično dobro smo se organizirali ovdje dolje', rekao je jedan od njih. 'Ovdje se svaki dan zabavljamo, imamo mitinge i radimo planove. Ovdje se molimo.'

Iza njega se u kadru vide drugi rudari kako mašu, a u jednom kutu i ormarići s lijekovima. Jedan od rudara u svojem je govoru pohvalio kolege, na što se rudnikom prolomio pljesak.

Ministar Manalich u srijedu je rudarima rekao da će na izvlačenje vjerojatno morati pričekati sve do Božića. Prema njegovim riječima, radnici su vijest primili prilično mirno. Za medije je komentirao da su izgubili nekoliko kilograma te da su dehidrirali, no čini se da su zdravi.

Spasioci im posljednjih dana kroz jednu od tri rupe u okno spuštaju pića za rehidraciju, igre za zabavu i antidepresive. Druga se koristi za komunikaciju, a treća za ventilaciju. Organiziran je i poseban sustav vježbi za održavanje zdravlja.

Odvjetnik obitelji rudara najavio je da će tužiti vlasnika tvrtke San Esteban Primera i inspektore. Kompanija je upozorila da će u tom slučaju objaviti bankrot te da im neće moći isplatiti ni plaće, a kamoli odštete. Cijeli slučaj istražuje i kongresno povjerenstvo, a predsjednik Čilea Sebastian Pinera najavio je kazne za odgovorne.