'UVREDLJIVO'

Obiteljima žrtava Krvave nedjelje po 58.000 eura?

15.02.2013 u 14:01

Bionic
Reading

Obiteljima žrtava ubijenih u masakru u Sjevernoj Irskoj 1972. poznatom kao Krvava nedjelja ponuđena je odšteta od 50.000 funti (58.000 eura), objavila je u petak sestra jedne od ubijenih osoba, prenosi CNN

Kate Nash, čiji je brat ubijen u Londonderryu u Sjevernoj Irskoj, nazvala je tu ponudu 'uvredljivom'.

Rekla je da nikada ne bi prihvatila nikakav novac i da ustraje u procesuiranju britanskih vojnika odgovornih za taj zločin.

Ministarstvo obrane nije komentiralo tu vijest. 'Premijer se već ispričao za događaje vezane za Krvavu nedjelju', stoji u priopćenju ministarstva. 'U tijeku su razgovori s odvjetnicima žrtava o odšteti i bilo kakva nagađanja o iznosima su preuranjena i štetna', dodaje ministarstvo.

Četrnaest osoba ubijeno je kada su britanski vojici otvorili vatru na većinom katoličke aktiviste koji su prosvjedovali u Londonderryu 1972. Trinaest ih je poginulo toga dana, a još jedan muškarac podlegao je ozljedama četiri mjeseca kasnije.

Istraga britanske vlade 2010. odbacila je ranije službena objašnjenja masakra. U neovisnom 'Izvješću Seville' se zaključuje da padobranci nisu imali razloga vjerovati da su im žrtve prijetnja, da nisu izdali nikakvo upozorenje prije otvaranja vatre i da su lagali u službenoj istrazi incidenta.

Nakon objave izvješća, premijer David Cameron kazao je da su ubojstva 'nepravedna i neopravdana', a britanska vlada najavila je u rujnu prošle godine da će isplatiti odštetu obiteljima ubijenih, prenosi CNN.