sada i službeno

Obistinile se optimistične prognoze: Hrvatska na koronakarti i dalje narančasta! Ipak, došlo je do promjene nagore

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.08.2021 16:08
  • Objavljeno 26.08.2021 u 15:51
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Hrvatska je u cijelosti narančasta na novoj karti raširenosti koronavirusa Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak. Promjena je to nagore jer na prošlotjednoj karti dio zemlje bio u zelenom

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Na prošlotjednoj karti u narančastom je bilo gotovo dvije trećina Hrvatske, Grad Zagreb, sve obalne županije od Istarske do Dubrovačke i sjeverne od Zagrebačke do Međimurske i Koprivničke. U zelenom je tada bilo osam županija, od Karlovačke na zapadu do Vukovarske na istoku.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: ECDC

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Cijela Grčka je u crvenom ili tamno crvenom, dok je Cipar u tamno crvenom.

Cijeli je Portugal označen crvenom bojom, dok u Francuskoj i Španjolskoj nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom. Južna i srednja Italija su u crvenom, dok je većina ostalih talijanskih regija u narančastom.

Austrija i Slovenija su narančaste, a crvene se južna Njemačka i južna Belgija, dok je sjeverni dio tih zemalja narančast. Nizozemska je isto većim dijelom narančasta.

U Skandinaviji su Norveška i Finska su narančaste, ali je Švedska u crvenom. Crvene su i Litva i Estonija na Baltiku, a Latvija u narančastom.

Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunjska koje su u potpunosti zelene. Rumunjskoj susjedna Bugarska je pak u crvenom.

  • +9
  • +6

Cijepljenje građana u Karlovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!