domovinski rat

Obilježena 26. obljetnica smrti ratnog ministra Gojka Šuška

03.05.2024 u 15:45

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade ministar obrane Ivan Anušić odao je u petak počast Gojku Šušku, ratnom ministru obrane u povodu 26. obljetnice njegove smrti i istaknuo kako mu je 'iznimna čast nastaviti njegov posao - jačati sposobnosti HV-a koju je stvarao u najtežim danima Domovinskog rata"

"Gojko Šušak bio je jedan od onih koji je sanjao, a na kraju i zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom, stvarao samostalnu, neovisnu i modernu hrvatsku državu. Njegovo domoljublje koje ga je vodilo u obrani i stvaranju države trajna su ostavština ratnog ministra obrane kojeg se danas posebno prisjećamo", poručio je ministar Anušić, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Ministar obrane je uz izaslanstvo Hrvatskog sabora, Vlade, Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH položio vijence i odao počast na zagrebačkom Mirogoju u povodu 26. obljetnice smrti ratnom ministra obrane Šuška.

Iz MORH-a prisjećaju na životni i profesionalni put Gojka Šuška, koji je rođen 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu, a umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu.

Šušak višestruko odlikovan najvišim državnim odličjima

"Na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Hrvatsku se iz Kanade vratio 1990., a nakon prvih demokratskih izbora postao je ministar iseljeništva u Vladi Republike Hrvatske. Od 4. ožujka do 18. rujna 1991. bio je zamjenik ministra obrane, a od 18. rujna 1991. do posljednjeg dana života - ministar obrane Republike Hrvatske", podsjećaju iz MORH-a.

Dodaju kako je "povratkom u Hrvatsku dao neizmjeran doprinos u njezinoj obrani i stvaranju, a iznimne zasluge ostvario je u uspostavljanju partnerskih odnosa sa SAD-om te reorganizaciji i ustrojstvu Hrvatske vojske, što će se pokazati u svim pobjedonosnim akcijama za oslobađanje okupirane Hrvatske". Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga RH Gojko Šušak je višestruko odlikovan najvišim državnim odličjima - Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata.

Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.