njemačko istraživanje

Obdukcija pokazala da koronavirus ne napada samo pluća i dišne organe, nego i bubrege, jetru, srce, mozak i krv

15.05.2020 u 10:43

Bionic
Reading

Nova otkrića, poput nalaza obdukcije pacijenata u Njemačkoj, sve jasnije vode zaključku kako SARS-CoV-2 može ciljati stanice na mnogim mjestima u ljudskom tijelu, umjesto da se fokusira na određeni organ ili dio dišnih putova

Obdukcije 22 pacijenta u Njemačkoj koji su umrli od Covida-19 otkrila je da je koronavirus SARS-CoV-2 prisutan u različitim organima. Uz pluća i dišni trakt, manje količine virusnog RNK otkrivene su i u bubrezima, jetri, srcu, mozgu i krvi. Prisutnost virusa u tim organima može utjecati na tijek bolesti i mogla bi dovesti ljude u veću opasnost, upozoravaju istraživači.

Istraživači su, između ostalog, pronašli virus na nekoliko mjesta u bubrezima preminulih pacijenata, što može objasniti izvještaje o oštećenjima bubrega kod nekih oboljelih od Covida-19. Rad je objavljen na stranicama New England Journal of Medicine, a potrebna su dodatna istraživanja kako bi se dokazala uzročna veza između oštećenja organa i prisutnosti virusa.

Koronavirus SARS-CoV-2 prvenstveno inficira stanice respiratornog trakta, ali dosad je nedovoljno istraženo kako djeluje na druge organe ljudskog tijela, pišu autori. Obdukcijski nalazi koje su prikupili u svom radu pokazuju da se SARS-CoV-2 može otkriti u više organa, uključujući pluća, ždrijelo, srce, jetru, mozak i bubrege.

U 17 istraženih slučajeva (njih 77 posto) pronađena su više od dva koegzistirajućih stanja, najčešće na bubrezima, naglašavaju istraživači.

Još ranije je otkriveno da se SARS-CoV-2, kad uđe u ljudsko tijelo, u stanice probija uz pomoć dva proteina koja tamo nalazi, ACE2 i TMPRSS2. Pokazalo se kako su potencijalne ciljne stanice koje proizvode ovi proteini raštrkane po tijelu, uključujući srce, mjehur, gušteraču, bubrege i nos. Ima ih čak u oku i mozgu.

Kako koronavirus SARS-CoV-2 napada stanice u ljudskom tijelu Izvor: Društvene mreže / Autor: The Star

Rezultati istraživanja grupe znanstvenika, objavljeni prošli mjesec na bioRxivu, pokazuju da je takvih stanica nevjerojatno puno.

Kardiolog Frank Ruschitzka iz Sveučilišne bolnice u Zürichu i njegovi kolege objavili su sredinom travnja pismo u The Lancetu u kojem su opisali kako su virusne čestice pronađene u vaskularnom endotelu, tankom sloju stanica koji krvne žile služe u raznim organima tijela.

'Ovo nije samo virusna upala pluća', zapisao je tada Ruschitzka. 'Ovakvu bolest još nismo vidjeli – ona pogađa i krvne žile, pogađa i srce.'

A nova otkrića, poput nalaza obdukcije pacijenata u Njemačkoj, sve jasnije vode zaključku kako SARS-CoV-2 može ciljati stanice na mnogim mjestima u ljudskom tijelu, umjesto da se fokusira na određeni organ ili dio dišnih putova.