UOČI OBRAĆANJA MUSLIMANIMA

Obama se sastao sa saudijskim kraljem

03.06.2009 u 22:49

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Barack Obama istaknuo je u srijedu dug prijateljski i strateški odnos Sjedinjenih Država sa Saudijskom Arabijom i rekao da će zatražiti savjet kralja Abdulaha prije svog najavljivanog govora islamskom svijetu u Kairu

'Mislio sam da je vrlo važno doći na mjesto gdje je islam počeo i zatražiti savjet njegovog veličanstva i s njim raspraviti mnoga pitanja s kojima se suočavamo ovdje na Bliskom istoku', rekao je Obama novinarima po susretu s kraljem na njegovom imanju pored Rijada.

Nakon što je u zračnoj luci popio kavu na ceremoniji dobrodošlice Obama se uputio na kraljevo imanje na razgovore koji bi se trebali odnositi na arapsko-izraelski sukob, američko otvaranje spram Irana i naftu.

Obama je pohvalio kraljevu 'mudrost i milostivost', istaknuvši da njihove dvije zemlje imaju dugu povijest prijateljstva i strateških odnosa. Abdulah je zahvalio Obami i podsjetio da veze dvije zemlje počinju još od Franklina Delanoa Roosevelta i kralja Abdula Aziza. 'Uvjeren sam da suradnjom Sjedinjene Države i Saudijska Arabija mogu postići napredak u cijelom nizu pitanja od obostranog interesa', rekao je Obama.