POTRES U AMERIČKOJ VOJSCI

Obama prihvatio ostavku generala McChrystala

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 24.06.2010 09:48
  • Objavljeno 23.06.2010 u 21:03
Stanley McChrystal

Stanley McChrystal

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Odluka o smjeni generala Stanleyja McChrystala (55) nije obrazložena, kako je stajalo u pismu ostavke s kojom je dosadašnji zapovjednik snaga SDA-a i NATO-a u Afganistanu došao u Washington, a na zahtjev američkog predsjednika, zbog 'različitih pogleda oko vođenja vojne kampanje', već, kako je Obama izjavio novinarima akreditiranim u Bijeloj kući, zbog neprihvatljiva ponašanja kakva se očekuje od tako visokog rangiranog generala'

Svejedno radi li se o prihvaćanju ostavke ili o smjeni, odlazak generala Stanleya McChrystala sa zapovjednog mjesta savezničkih snaga u Afganistanu bit će protumačena kao znak slabosti Baracka Obame, a ne kao znak njegove odlučnosti da obrani čast samoga sebe, svoga potpredsjednika Joea Bidena i drugih kojih se vrlo kritički dotaknuo McChrystal u reportaži za časopis Rolling Stone koja se već može pročitati na web stranici lista, a čije tiskano izdanje izlazi ovaj petak.

Naime, upravo reportaža pokazuje da McChrystal, iako provodi Obamin plan koji predviđa izlazak iz Afganistana do idućega ljeta, zapravo smatra da bi odlazak SAD-a iz toga, sada već najdužeg rata u kojem su sudjelovao SAD, mogao biti ravan katastrofi. On, kao i afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji se danas oglasio u korist ostanka McChrystala.

Obama se sastao jutros s generalom McChrystalom. Sastanak je trajao pola sata i tada je procurilo da je američki predsjednik odlučio prihvatiti ostavku generala, jer je to 'bilo najpoštenije za učiniti'. Kasnije, dok se general o ostavci nalazio u Pentagonu na susretu s ministrom obrane Robertom Gatesom puštena je informacija da je, zapravo, Obama smijenio svoga zapovjednika u Afganistanu.

Obama se kratko pojavio pred novinarima da bi izjavio kako je prihvatio ostavku generala McChrystala 's velikim poteškoćama'. Istaknuo je vrijednost generala, ali ponovio da su njegove izjave The Rolling Stoneu bile neprihvatljive i nekorektne.

Glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbs, pojasnio je da je Obama bio vrlo ljut i da je ponašanje generala McChrystala okarakterizirano kao 'velika pogreška'. 'Koji je vrag mislio da čini taj čovjek?!' dodao je Gibbs u slobodnom razgovoru s novinarima.

Obama je odlučio da će novi zapovjednik biti general David Howell Petraeus (r. 1952), kojeg poznajemo kao zapovjednika združenih snaga u Iraku između veljače 2007. i rujna 2008, kada je bio promaknut u zapovjedno mjesto združenih snaga SAD-a (CENTCOM), a koji također koordinira sve vojne aktivnosti na Bliskom i Srednjem istoku.

Američki se predsjednik kasno popodne po našem vremenu sastao s državnom tajnicom Hillary Clinton (koja je bila veliki podupiratelj McChrystala) i ministrom obrane Gatesom, a da razmotre posljedice naglog odlaska McChrystala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi