LIJEČENJE FRUSTRACIJA

Obama napao Kongres i otišao kod Anne Wintour

12.08.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Obraćajući se radnicima automobilske tvrtke u Michiganu, američki predsjednik Barack Obama zasukao je rukave i frustrirano se distancirao od Kongresa. Pokušaj identifikacije sa sve brojnijom masom građana kojima su se zgadili politički predstavnici u Washingtonu bio bi uvjerljiviji da iz tvornice nije odletio na Manhattan, gdje će danas sudjelovati na ekskluzivnom prijamu za prikupljanje sredstava za predizbornu kampanju, koje će voditi glavna urednica Voguea Anna Wintour i holivudski producent Harvey Weinstein

Nakon prijama za elitu s cijenom ulaznice od 38.500 dolara po glavi - maksimalan iznos individualnih donacija - Obama će s obitelji zaputiti na godišnji odmor u luksuzno odmaralište Martha's Vineyard u Massachusettsu. Istovremeno, kongresnici su na redovitom odmoru do kraja kolovoza, a većina Amerikanaca mora se odreći ljetovanja kako bi platila račune.

Boravak obitelji na izletničkom otoku masno će koštati američke porezne obveznike. Obame će provesti 11 dana na imanju Blue Heron Farm u Woodsy Chilmarku, koje se iznajmljuje po prosječnoj cijeni od 50.000 dolara tjedno, no deseci predsjednikovih 'statista' - pripadnici osiguranja, obavještajnih službi, savjetnika, vozača i obalne straže - boravit će na Martha's Vineyardu o državnom trošku.

Imanje vrijedno 20 milijuna dolara posjeduje četiri smještajna objekta, bazen, košarkaško igralište i golf teren. Obami će na raspolaganju stalno biti predsjednički avion i helikopter, brodovi obalne straže patrolirat će zaljevom, a lokalne novine Vineyard Gazette pišu da su obavještajci već podignuli kamp za sedmu silu.

Glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney ne misli da građani zamjeraju predsjedniku što će 'neko vrijeme provesti s obitelji'.

'Dosta vam je svega'

Istraživanja, međutim, pokazuju da su Amerikanci trenutno zabrinutiji za ekonomsku budućnost zemlje nego što su to bili na vrhuncu krize, u ožujku 2009. godine. Velika većina od 73 posto smatra da SAD ide krivim smjerom, a gotovo polovica uvjerena je da najgore tek dolazi. U anketi Reuters/Ipsosa, postotak građana koji podupiru Obamu pao je s prošlomjesečkih 49 posto na svega 45 posto, što je osobito zabrinjavajuće uzme li se u obzir činjenica da podrška njegovu prethodniku Georgeu Bushu podrška u prvom mandatu nije pala ispod 46 posto.

U prvom nastupu izvan Washingtona od snižavanja kreditnog rejtinga SAD-a, Obama je odgovorio kritičarima koji smatraju da je trebao upregnuti Kongres u ljetno zasjedanje, kako bi što hitnije iznašli zajednički plan za izlazak iz krize.

'Posljednje što trebamo u ovom trenutku je da Kongres potroši vrijeme svađajući se u Washingtonu. Oni (kongresnici) trebaju provesti više vremena na terenu, slušajući što im imate za reći i da vam je dosta svega', rekao je Obama.

Obama u Johnson Controlsu

Napadajući Kongres zbog odbijanja donošenja mjera u nacionalnom interesu, Obama je opet 'zamahnuo u prazno'. Prozvao je 'neke u Kongresu' koji bi 'radije da njihovi protivnici izgube nego da Amerika pobijedi'

Pred radnicima tvrtke Johnson Controls, koja proizvodi baterije za hibridna i električna vozila, najavio je da će osobno, 'tjedan za tjednom', predstavljati nove prijedloge kako bi pomogao tvrtke počnu zapošljavati i vraćati ljude na posao.

Amerikanci su od predsjednika čuli i da su s pravom zabrinuti visokom stopom nezaposlenosti od 9,1 posto i nesigurnošću na financijskim tržištima. Za slučaj da netko nije primijetio, Obama je pritom rekao i da mogu čuti frustriranost u njegovom glasu.

Novinarima ulaz zabranjen

Uoči Obaminog odlaska u Michigan, republikanci su pokrenuli završnu ofenzivu prije ljetne stanke. 'Sve što ovaj predsjednik čini jest prikupljanje sredstava za kampanju ili politički potezi u maršu na drugi mandat', rekao je Reince Priebus, predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora.

U New Yorku, Obama će se obratiti donatorima na prijemu u hotelu Ritz-Carlton, te će sudjelovati na večeri za nešto više od 50 'odabranih'. 'Amerikanci razumiju da naš politički sustav funkcionira na ovaj način i da kandidati moraju prikupljati novac', rekao je glasnogovornik Carney.

Bijela kuća obznanila je da Obama neće održati govor u hotelu, što ujedno služi i kao opravdanje za zabranu ulaska novinarima. Predsjednik će se donatorima obratiti na večeri, a ulazak je dopušten samo novinaru koji izvještava za grupu tiskovnih medija.