'PRAVO NA SAMOOBRANU'

Obama: Izrael će sam odlučivati o napadu na Iran

21.03.2013 u 13:35

Bionic
Reading

Izrael je zadovoljan jamstvima što mu ih je pred iranskom nuklearnom prijetnjom dao američki predsjednik Barack Obama prvog dana službenog posjeta hebrejskoj državi, rekao je u četvrtak izraelski ministar za međunarodne odnose Youval Steinitz

'Američki predsjednik čvrsto se obvezao djelovati protiv iranskog nuklearnog programa, ali i jačati vojnu, diplomatsku i obavještajnu suradnju između dviju zemalja', rekao je za vojni radio ministar Steinitz.

Obama je 'najavio i početak razgovora o produljenju američke vojne pomoći nakon 2017.', dodao je ministar, koji je ujedno zadužen za strateški dijalog sa Sjedinjenim Državama.

Riječ je o novom desetgodišnjem okvirnom sporazumu američke pomoći Izraelu nakon 2017., kada istekne postojeći ugovor koji godišnje premašuje tri milijarde dolara.

'Važno je što (SAD) tu pomoć ne uvjetuje izraelskim odricanjem prava na samoobranu' i donošenja 'drugih potpuno neovisnih odluka pred svim mogućim prijetnjama, uključivo iransku', kazao je ministar.

Obama je u srijedu na konferenciji za novinare rekao kako ne očekuje da Netanyahu o mogućem napadu na Iran odlučuje na temelju mišljenja bilo koje zemlje, dakle ni SAD-a. Dodao je kako razumije da geografski položaj Izraela u regiji s Iranom objašnjava zašto SAD i Izrael imaju različita stajališta o iranskom prijetnji.

Zapadne zemlje sumnjiče Iran za razvoj nuklearnog oružja pod krinkom civilnog programa što Islamska Republika redovito odbacuje.

Izraelski javni radio je prvi dan Obamina posjeta komentirao ocjenom da su dvije strane sklopile sporazum kojim je premijer Benjamin Netanyahu prvi put 'jasno rekao' da vjeruje Obaminu obećanju kako neće dopustiti Iranu razvoj nuklearnog oružja, a Obama je zauzvrat Izraelu priznao pravo na samoobranu.


Vojni radio je, međutim, uočio 'razlike' u gledanju dviju zemalja na iransko pitanje te ocijenio kako bi 'Benjamin Netanyahu više volio vidjeti pooštrenje američkih sankcija Tehranu'.

Netanyahu je u studenome rekao da je spreman 'bude li potrebno' napasti iranska vojna postrojenja pošto nije uspio Bijelu kuću nagovoriti da povuče 'crvenu crtu' koju Teheran u razvoju nuklearnog programa ne smije prijeći.

Izraelski tisak ocjenjuje da je Obamina operacija šarmiranja Izraelaca uspješno izvedena.

'Šala tu, šala tamo, pokoja riječ na hebrejskom i evo nas Izraelaca odmah preplavljenih ljubavlju', ironizira u uvodniku dnevnik Yediot Aharonot. Dodaje kako je Obama dobro shvatio da nijedan američki predsjednik ne može pritiskati Izrael ako s njim nema odnos povjerenja, prijateljstva i razumijevanja.