UKLJUČENI MIKROFONI

Obama i Sarkozy krišom vrijeđali Netanyahua

08.11.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je tijekom privatnog razgovora za vrijeme samita G20 u Cannesu američkom predsjedniku Baracku Obami da mu je dosta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i da ga smatra lašcem

Ovu primjedbu čuli su novinari koji su pratili skup, ali o njoj nisu odmah javili. 'Ne mogu podnijeti Netanyahua, on je lažac', rekao je Sarkozy Obami tijekom razgovora s američkim predsjednikom koji ga je ukorio zbog potpore palestinskom članstvu u UNESCO-u.

Reutersov izvjestitelj bio je među novinarima koji su čuli primjedbu francuskog predsjednika i može potvrditi istinitost navoda koje je danas u Francuskoj objavio jedan internetski portal.

Obama mu je odgovorio da mora redovito surađivati s izraelskim čelnikom čak i ako mu se on ne sviđa.

'Može ti biti zlo od njega, ali ja s njim moram surađivati svaki dan', rekao je Obama.

Povjerljivi dijalog prvi je objavio francuski portal Arret sur Images, nekoliko dana nakon medijske šutnje o tom događaju.

Benjamin Netanyahu

Na zajedničkoj konferenciji za novinare novinarima su podijeljene slušalice za prijevod, ali im je rečeno da se ne uključuju do službenog početka presice. Oni koji nisu poslušali upute čuli su iznenađujuću razmjenu mišljenja dvaju državnika.

Dopisnik BBC-ja iz Pariza javlja da su francuski mediji ispočetka šutjeli jer nisu htjeli osramotiti predsjednika Sarkozyja. Naposljetku, novinar Le Mondea prenio je razgovor bez navođenja citata, no izraelski mediji prenijeli su cijelu konverzaciju.

Američki desničari dočekali su Obamino priznanje da mu nije lako surađivati s izraelskim premijerom na nož.