VLADA DRUMOM, GRČIĆ ŠUMOM

'O Pelješkom mostu nema formalnih razgovora s Bruxellesom'

18.07.2012 u 10:55

Bionic
Reading

S Europskom komisijom trenutno se ne vode formalni razgovori o sufinanciranju izgradnje Pelješkog mosta, a koridor kroz zaleđe Neuma najbrže je i najjeftinije rješenje, poručio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, na konferenciji za novinare u srijedu

Branko Grčić time je, na tragu jučerašnjeg pojašenjenja visokog izvora iz Vlade, iznova spustio lopticu na zemlju oko posljednjih najava o velikom obratu Vlade u povezivanju dubrovačkog područja s ostatkom Hrvatske.

Drugi neimenovani izvor iz Vlade prethodno je za Novi list najavio da će Vlada kandidirati projekt Pelješkog mosta na natječaj za fondove EU-a, procjenjujući da, 'kad bismo iz fondova EU-a dobili 85 posto novca potrebnog za gradnju mosta, ostatak bismo mogli sami osigurati'. Oglasio se potom i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, rekavši za Globus da je Pelješki most bolje rješenje od neumskog koridora, 'ali nam EU mora pomoći barem sa 50 posto sredstava'. Njegove izjave o Pelješkom mostu Vlada danas objavljuje na Twitteru.

Grčić je u srijedu, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da 'nikada ne treba isključiti mogućnost izgradnje, jednog dana, Pelješkog mosta, uz potporu i sufinanciranje iz fondova EU-a'.

'Ali naš je prioritet u ovom trenutku, u suradnji s Europskom komisijom i BiH, doći do brzog rješenja ili barem odgovora na pitanje je li koridor kroz Neum ostvariv jer je to je definitivno najbrže i najjeftinije rješenje našeg problema', izjavio je Grčić.

'Od 1. srpnja iduće godine, dio Hrvatske iza Neuma ujedno je i europski ili schengenski teritorij. Prema tome, EU je izrazito zainteresiran da se taj problem što brže i efikasnije riješi i tu će nam sigurno dati potporu'.

Upitan da precizira kada bi se s Bruxellesom mogao dogovoriti projekt sufinanciranja Pelješkog mosta, Grčić odgovara da 'u ovom trenutku o tome nema formalnih razgovora'.

'Razgovara se isključivo o koridoru i mislim da će možda čak i u ovih tjedan-dva biti i formalno nominirano tripartitno povjerenstvo Europske komisije, BiH i Hrvatske oko rješavanja pitanja koridora', dodao je Grčić.

Medijima, u međuvremenu, kruže nepotvrđene informacije iz Europske unije da je Bruxelles zaključio da je Pelješki most ipak projekt od interesa EU-a za cjelovitost europskih granica te da se samo čeka i formalna potvrda sufinanciranja.