O NOVIM DUGOVIMA: 'O TOM - POTOM'

O čemu su razgovarali Šuker i Rohatinski?

14.07.2010 u 19:56

Bionic
Reading

U Hrvatskoj narodnoj banci održala se redovita sjednica Savjeta HNB-a, upravo dan nakon što je Šuker najavio novo zaduženje, a guverner Rohatinski poručio da se Vlada više ne bi smjela zaduživati

Ministar financija Ivan Šuker pred HNB-om je sa širokim osmijehom na licu rekao da čak niti ne vidi zašto se u HNB-u uopće trebalo 'posebno raspravljati' o zaduženju zemlje za 13 milijardi kuna.

Na pitanje što mu je rekao guverner Rohatinski na zaduženje, s obzirom da je preko medija Rohatinski jučer odaslao poruku da Vladi više nije pametno ići u nova zaduženja, Šuker je izjavio: 'Kako to mislite? Pa, ja ne znam, on to danas nije rekao. Prema tome, ne znam što to znači ne bi se smjela zaduživati. Pa imate odluku o izvršenju državnog proračuna, prema tome...'

Na dodatno pitanje hoće li biti novih zaduženja, ministar financija je rekao: 'Pa, o tom - potom.'

Teško je povjerovati da guverner nije ministru financija rekao apsolutno ništa u vezi novog zaduženja, a nešto je lakše vjerovati da ministru Šukeru nije bilo u interesu prenijeti javnosti o čemu su točno razgovarali.

Iz HNB-a također nismo čuli niti riječi, samo priopćenje u kojem piše da je Savjet Hrvatske narodne banke 'razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, te usvojio projekciju monetarne politike za treće ovogodišnje tromjesečje'.

'Savjet HNB-a potvrdio je odluku nadzornog odbora Erste&Steiermarkische Bank d.d. Rijeka da i u sljedećem mandatu predsjednik uprave te banke bude Petar Radaković, a članovi uprave Slađana Jagar, Tomislav Vuić i Borislav Centner.

U Samoborskoj banci d.d.,Samobor još jedan mandat dobivaju predsjednik uprave Marijan Kantolić i članica uprave Verica Ljubičić, dok će u Veneto banci d.d., Zagreb, funkciju predsjednika uprave preuzeti Siniša Žanetić.

Bankovna grupa BPCE SA sa sjedištem u Parizu dobila je suglasnost za neizravno stjecanje kvalificiranog vlasničkog udjela u temeljnom kapitalu Volksbank d.d. Zagreb, posredstvom stjecanja vlasničkog udjela u matičnoj banci Volksbank International AG', piše u priopćenju HNB-a.