SMANJIVANJE DEFICITA

Novotny: Vlada je propustila još jednu šansu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.04.2014 15:50
  • Objavljeno 17.04.2014 u 15:50
Damir Novotny

Damir Novotny

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Ekonomski analitičar Damir Novotny mišljenja je kako Vlada potrebu za smanjivanjem prekomjernog deficita prihvaća tek kao diktat Europske komisije (EK), a ne kao unutrašnju potrebu, smatra kako su predstavljene mjere kratkoročnog, a ne strukturnog sadržaja te kako je Vlada propustila još jednu šansu za pokretanje strukturnih promjena koje bi pokrenule rast

Upitan za komentar danas usvojenih novih Vladinih mjera za smanjenje proračunskog deficita Novotny napominje kako je daljnja akumulacija proračunskih deficita neodrživa i mora se zaustaviti ne samo zbog procedure prekomjernog deficita i zahtjeva EK već prije svega zbog oporavka hrvatskog gospodarstva.

Deficiti u javnim financijama prije ili kasnije izazivaju manjkove na računu odnosa s inozemstvom. U tom smislu je EK uvrstila Hrvatsku, zajedno s Italijom i Slovenijom, u krug zemalja-članica koje osim prekomjernih deficita u javnim financijama akumuliraju i prekomjerne makroekonomske neravnoteže koje produbljuju negativne trendove i vode u dugogodišnju stagnaciju, ističe Novotny.

Vlada potrebu za smanjivanjem prekomjernih deficita prihvaća tek kao diktat Europske komisije, a ne unutrašnju potrebu. Utoliko su i predložene mjere kratkoročnog, a ne strukturnog sadržaja, ističe u Novotny.

Novotny navodi i kako 'bez dubokih strukturnih promjena u javnom sektoru, koje obuhvaćaju i duboke promjene u strukturi javne potrošnje (smanjivanje socijalne države i otvaranje prostora za poticanje investicija u privatnom sektoru) neće biti moguće otkloniti akumulirane makroekonomske neravnoteže i pokrenuti novi ciklus ekonomskog rasta i zapošljavanja'.

Povećavanje poreza na potrošnju će samo dodatno obeshrabriti domaću potražnju o kojoj ovisi veliki dio gospodarstva, ističe Novotny te naglašava kako je 'Vlada propustila još jednu šansu za pokretanje strukturnih promjena koje bi pokrenule rast'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi