predložene izmjene

Novinari protiv članka 307.a Kaznenog zakona: To je zakon opasnih namjera

31.10.2023 u 18:25

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) objavilo je u utorak da predložene izmjene Kaznenog zakona vezano za kazneno djelo "Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" (članak 307.a) smatra 'zakonom opasnih namjera' protiv novinarske profesije i interesa javnosti

O Nacrtu prijedloga izmjena i dopunama KZ-a provedeno je e-Savjetovanju od 22. rujna do 22. listopada, u kojem je sudjelovao i HND, a danas je na svojim internetskim stranicama objavio svoje komentare na predložene izmjene, pri čemu se osvrnuo na novi članak 307.a KZ-a.

HND prijedlog novog kaznenog djela "Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" (članak 307.a) smatra zakonom opasnih namjera koji je "usmjeren protiv novinarske profesije i interesa javnosti te se protivi njegovu uvođenju". Za HND je predložena odredba problematična s više aspekata.

Kažu kako je pravo javnosti da bude obaviještena o postupcima od javnog interesa i tvrde da je "razlog uvođenja inkriminacije skrivanje od javnosti kaznenih postupaka protiv visokih državnih dužnosnika".

Iako se prema prijedlogu izmjena KZ-a, novo kazneno djelo ne odnosi na novinare nego na sudionike postupka, iz HND-a kažu kako im je nedopustiva mogućnost da se, na primjer, branitelj osobe protiv koje se vodi istraga za određeno kazneno djelo, ali i žrtva, po ovom zakonskom prijedlogu ne bi smio obratiti novinarima kako bi ukazao "na eventualne nezakonitosti ili propuste u kaznenom postupku i prije potvrđivanja optužnice".

Premda je predlagatelj više puta naglasio da se za ovo kazneno djelo neće moći progoniti novinare, iz HND-a kažu da u prijedlogu zakona ne postoje "zaštitne  klauzule" koje onemogućavaju progon novinara.

Iako predlagatelj navodi koje sve osobe mogu odgovarati za novo kazneno djelo, te je riječ o osobama koje su do nejavnih podataka došle kao sudionici ili subjekti kaznenog postupka, npr. pravosudni dužnosnik, službenik u pravosudnom tijelu, policajac, okrivljenik, odvjetnik, i čini se da za njega ne može odgovarati novinar, iz HND-a ističu kako postoji opasnost za novinare.

Čak i kada ne bi bilo mogućnosti da novinar kazneno odgovara, kažu iz HND-a, kao problem vide što "ostaje opasnost da se novinarima, kako bi došli do 'počinitelja', odnosno njihova izvora, oduzimaju i pretražuju mobiteli ili po potrebi provode druge dokazne radnje", kao i pretrage računala i uređaja koji služe telefonskim i drugim komunikacijama.

Tvrde i da se predloženim izmjenama  zakona "otvaraju vrata da policija ili DORH mogu zatražiti mjeru praćenja/ prisluškivanja kako bi otkrili izvor neke neugodne političke priče".

Iz HND-a poručuje da se odustane od mijenjanja odredaba o javnosti, odnosno tajnosti kaznenog postupka.