'OTVORENO' O IZBORIMA, IZBJEGLICAMA...

Novinari, ne zaljubljujte se u političare!

22.10.2015 u 11:02

Bionic
Reading

Objavom lista, danas je i službeno počela izborna kampanja. O temama koje bi mogle dominirati, izbjegličkoj krizi i ostalim relevantnim događajima koji bi mogli odrediti tko će biti pobjednik izbora u emisiji HRT-a Otvoreno raspravljali su kolumnist Jutarnjeg lista Denis Kuljiš, kolumnistica Novog Lista Sanja Modrić, glavna urednica tportala Đurđica Klancir i kolumnist Večernjeg lista Davor Ivanković

Ja mislim da je izbjeglička kriza za svakoga, jer se svatko mora s njom suočiti – od današnje, tehničke vlade do one iduće, komentirao je Denis Kuljiš utjecaj izbjegličke krize na izborni proces. Kritizirao je aktualnu Vladu da se pokazala nekompetentnom u rješavanju većine problema, pa tako i ovog izbjegličkog. Vidjelo se da naša Vlada nije dio europskog tima koji na tome radi, rekao je Kuljiš.

Sanja Modrić nije djelila mišljenje s kolegom Kuljišem. Nitko se za ovo ne može pripremiti, kao što vidimo, nisu ni Talijani godinama, ni Nijemci ni Mađari, istaknula je. Možda se moglo malo diplomatski bolje napraviti, ali inače se nije moglo za ovo pripremiti, kazala je Modrić i dodala kako moramo biti dio humanog rješenja koje će se dogoditi.

Mjesecima se znalo što će se dogoditi, rekao je Davor Ivanković i spomenuo kako je državni vrh dobivao obavještajne podatke o broju izbjeglica koju će doći. Smatra da će izbjeglička kriza utjecati na gospodarstvo, turizam, a i predizbornu kampanju. Austrija se već, naprimjer, sada boji što će biti sa skijaškom sezonom koja joj počinje, nadodao je Ivanković i izjavio kako najviše krivi Njemačku koja zadržava politiku otvorenih vrata, ali to radi preko nas umjesto da pošalje brodove. U vezi sučeljavanja premijera i vođe oporbe, smatra da do njega neće doći jer nije pravilo da se održava.

Đurđica Klancir
istaknula je kako njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje uživa većinsku podršku u zemlji, no kako se sve to može okrenuti. Tijekom izbjegličke krize koja potresa našu zemlju vidjeli smo mnogo improvizacije, a čule su se izjave političara kojih inače možda ne bi bilo što je, svakako, bacilo drugačije svjetlo na neke članove naših političkih stranaka. Ovo nam je prilika vidjeti kako se reagira na teme koje u drugo vrijeme ne bi bile u fokusu i možemo pokušati vidjeti konkretna rješenja.

Govoreći o pritiscima na medije Klancir je kazala da urednici odgovaraju za objavljeno. 'To ima i neke obveze, izdavač i urednik imaju pravo na korekciju i micanje tekstova. Novinar ne bi trebali biti 'frendovi na fejsu' političarima, a na primjeru Kuljiša vidljivo je da nije dobro zaljubiti se u političare, da nije bilo tako ne bi bilo toliko razočaranje', poručila je Klancir. Kazala je i da bi bilo dobro porazgovarati s ljudima koji su pisali predizborne programe koji su samo liste lijepih želja. 'A bilo bi dobro pitati i Milanovića neka pitanja koja mu nisu postavili u dogovorenim intervjuima. Mi su svake izbore ulazimo sa previše nepoznanica. U oba tima mi nemamo transparentnost. Sada nam skrivaju informacije, a postavljaju nam PR', rekla je Klancir.

Đurđica Klancir o povezanosti s političarima

Urednica Tportal Hr-a Đurđica Klancir istaknula je kako nije dobro za novinare da se "zaljube" u političara. "Treba uvijek zadržati distancu, onda nema ni takvih razočarenja", rekla je Klancir. Više: http://bit.ly/1M8gocJ#Otvoreno

Posted by HRT Otvoreno on Thursday, October 22, 2015


Cijelu emisiju pogledajte ovdje